Očkování do ciziny

Před dovolenou do zahraničí


Kategorie: Očkování do ciziny 
29.červenec 2011
Před dovolenou do zahraničí by se mělo zvážit očkování proti invazivnímu meningokokovému onemocnění. Je charakteristické svým bleskovým průběhem a fatálními důsledky, jako jsou hluchota, selhání ledvin a nezřídka i smrt. Na českém trhu je nyní dostupná první čtyřvalentní vakcína Menveo, která je určena dospělým a dětem od 11 let a jako jediná poskytuje účinnou ochranu proti čtyřem z pěti nejčastějších kmenů meningokokového onemocnění: A, C, W-135 a Y.

Různé séroskupiny bakterie Neisseria Meningitis, která je původcem onemocnění, se vyskytují po celém světě. Jejich zastoupení na jednotlivých kontinentech se průběžně mění, proto je čtyřvalentní vakcína (proti meningokovým kmenům typu: A, C, W-135 a Y) jedinou účinnou obranou. Nebezpečí nákazy dosahuje velmi významných hodnot zejména v exotických oblastech subsaharské Afriky a Středního Východu, nelze jej podceňovat ani v Americe, Asii či Austrálii.

Meningokok se usidluje v nosohltanu zdravých lidí, tzv. nosičů. Přenáší se kapénkami – například kýcháním, líbáním, pitím ze stejné sklenice. Riziko přenosu pochopitelně umocňuje zapnutá klimatizace či dlouhodobý pobyt v uzavřeném prostoru s mnoha lidmi – třeba v klubu, restauraci, kině nebo dopravním prostředku.

Dalším rizikovým faktorem jsou delší letní dny, často spojené s nedostatkem spánku nebo vyčerpáním, které mohou zvýšit náchylnost na přenos meningokokové infekce.

Očkování se provádí formou jedné injekční dávky, jejíž účinky jsou prokazatelné již měsíc po aplikaci. Lze jej získat u dětského nebo praktického lékaře, případně v očkovacích centrech po celé České republice. Jedna dávka vakcíny Menveo vyjde přibližně na 1 400 Kč, přičemž vybrané zdravotní pojišťovny na něj poskytují příspěvky.

www.novartis.cz

www@mediatrust.cz

Autor: zpracováno redakčně