Zuby

Letos již desátý ročník Soutěže ZDRAVÉ ZUBY


Kategorie: Zuby 
14.červen 2011
ZDRAVÉ ZUBY je komplexní celoplošný výukový program péče o chrup. Primárně je určený pro děti z I. stupně základních škol v celé České republice. Program je realizován od roku 2000 a umožňuje školám systematicky a dlouhodobě působit na postoje dětí k zubnímu zdraví. Program je podporován Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvem zdravotnictví, kanceláří WHO v ČR a odborným garantem je Výbor České společnosti pro dětskou stomatologii. Program ZDRAVÉ ZUBY pomáhá plnit cíle vládního programu ZDRAVÍ 21. Hlavními partnery programu jsou Orbit Klub a Listerine Smart Rinse.

Soutěž ZDRAVÉ ZUBY, jejímž cílem je přivést do stomatologických ordinací co nejvíce dětí na preventivní ošetření, slaví v tomto školním roce své desáté narozeniny. Spolu s ní je oslavilo 11 524 dětí, které letos poslaly správně vyplněné soutěžní karty, a mohly se tak zúčastnit soutěže. Výherci si převzali zajímavé a hodnotné ceny na slavnostním vyhlášení, které proběhlo 9. června 2011 v Praze v Panorama Hotelu Prague. V kategorii dětí se výhercem stal Jan Gášpár, žák I. třídy ze Základní školy Slapy u Tábora 34, v kategorii škol zvítězila Základní škola a Mateřská škola Litoř 98, Lesonice.

Cílem programu je zlepšit nejen zubní zdraví dětí mladšího školního věku, ale také je motivovat k pravidelným návštěvám stomatologa. S využitím přirozené soutěživosti dětí je připravena celorepubliková soutěž, která nese stejný název jako výukový program – ZDRAVÉ ZUBY.

Výukový program ZDRAVÉ ZUBY byl poprvé rozeslán základním školám v roce 2000, kdy všechny základní školy v České republice zdarma obdržely veškeré metodické materiály, které se k programu vztahují. Program má podporu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, které ho doporučilo zařadit do běžné výuky na I. stupni základních škol, a Ministerstva zdravotnictví ČR, které v roce 2004 podpořilo první hodnocení programu.

Výsledky evaluační studie prokázaly, že se kazivost chrupu snížila oproti roku 1998 o 31 %. Potřeba stomatologického ošetření u dětí je však stále vysoká. Snaha  koordinátorů soutěže je ve spolupráci s rodiči, aby byla vychována generace, která péči o svůj chrup nepodceňuje.

Druhé hodnocení vzdělávacího programu ZDRAVĚ ZUBY proběhlo v květnu 2011, opět s podporou Ministerstva zdravotnictví ČR. Získaná data se v současné době zpracovávají a výsledky šetření budou zveřejněny v podzimních měsících jak v odborném tisku, tak v médiích. Program je jednou z možností, jak vzdělávat, informovat a motivovat děti i jejich rodiče ke změně postoje k zubnímu zdraví.

Každý žák I. stupně základní školy obdrží soutěžní kartu ve škole. Ta je součástí zásilky ZDRAVÉ  ZUBY rozesílané školám se začátkem školního roku. Podmínkou účasti v soutěži je potvrzení lékaře o preventivním stomatologickém ošetření razítkem do soutěžní karty. Žák poté soutěžní kartu vyplní, jednu část odstřihne a odešle na adresu: Soutěž ZDRAVÉ ZUBY, P. O. BOX. 32, 770 10 Olomouc. Soutěž letos skončila 15. května. Bylo úkolem pedagoga karty rozdat svým žákům a dostatečně je motivovat k návštěvě stomatologa.

                                                                                                                                                   

Na programu odborně spolupracovaly: PaedDr. Lenka Kubrichtová (manažerka programu a koordinátorka pedagogické části) a MUDr. Iva Lekešová, CSc. (koordinátorka stomatologické části). Více na: www.ZdraveZuby.cz.

Orbit Klub je dlouhodobý vzdělávací program pro laickou i odbornou veřejnost (zubní lékaři, dentální hygienistky). Jeho cílem je zvyšovat povědomí o důležitosti komplexní dentální hygieny během celého života člověka a posilovat komunikaci mezi lékařem, pacientem a dentální hygienistkou. Orbit Klub se snaží klást důraz na prevenci a budovat u veřejnosti pocit zodpovědnosti za své zubní zdraví. Mezi hlavní aktivity Orbit Klubu patří např. webové stránky www.OrbitKlub.cz, vzdělávací seriál E-Zubař, spolupráce s odborníky, příprava informačních materiálů pro odborníky a realizace pravidelných výzkumů na téma zubní zdraví. Databázi zubních lékařů a dentálních hygienistek na  www.OrbitKlub.cz.

www.ZdraveZuby.cz

www.OrbitKlub.cz

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně