Žloutenka

„Žluté týdny“ proti žloutenkám A a B


Kategorie: Žloutenka 
27.duben 2011
V průběhu dubna 2011odstartoval v České republice pátý ročník edukační kampaně o žloutence nazvaný Žluté týdny. V jeho rámci zavítají žluté stany například na majálesy a čarodějnické reje. V létě se pak o prevenci proti žloutence mohou informovat návštěvníci vybraných hudebních festivalů.

Zájemci ve stanech získají informační letáky, budou si moci ověřit čistotu svých rukou nebo soutěžit o zajímavé ceny. Cílem kampaně je upozornit na nebezpečí nákazy žloutenkou a informovat  o možnostech prevence přímo na místech, kde se může nemoc šířit. Kampaň bude zahájena  30. dubna ve 14:00 hod. zábavně-edukačním happeningem  s názvem:  Žloutenka se může dotknout i vás….   na pražské Ladronce, při kterém 1106 lidí v čele s novou miss Jitkou Nováčkovou symbolicky vyhlásí boj proti této nemoci vytvořením monumentu ruky. Žloutenka tak možná pro Čechy přestane být neviditelná.

Cesta městskou hromadnou dopravou, pečivo z oblíbené pekárny, oběd v restauraci a večerní posezení  v kavárně či návštěva kina - běžný den nabízí hned několik možností k nákaze žloutenkou typu A. Její vir totiž přežije díky své vysoké odolnosti téměř kdekoliv a jeho přítomnost např. v koupeném jídle nebo nápoji člověk nemůže kontrolovat. Zvýšený výskyt viru je typický pro oblast Středomoří, včetně oblíbených zemí jižní Evropy. Na pozoru by se také měli mít návštěvníci letních festivalů, na kterých se sdružuje hodně lidí a hygienické podmínky nebývají vždy optimální.

Žloutenka typu B se přenáší mikroskopickým množstvím infikované krve, která se dostane do krevního oběhu člověka. Nákaza tímto typem nemoci například hrozí, pokud si lidé půjčují hygienické potřeby jako zubní kartáček nebo ručník. Při cestách do zahraničí by si také lidé měli uvědomit, že v případě úrazu  si místo ošetření nevybírají a nemohou si tak být jisti, že zde nedojde k nákaze.

Žloutenkou typu A a B neonemocní jen lidé zanedbávající hygienu či narkomani. Zdraví lidé si  většinou riziko nákazy však nepřipouštějí.

Ze všech typů žloutenek v tuzemsku nejvíce lidí onemocní žloutenkou typu A. Dle statistických údajů EPIDAT Státního zdravotního ústavu je zaznamenán v ČR její zvýšený výskyt. V loňském roce onemocnělo 862 lidí, což přesahuje polovinu hodnoty z epidemiologického roku 2008, kdy počet nemocných dosáhl rekordní číslo 1648. Současný výskyt žloutenky A u nás stále několikanásobně převyšuje hodnoty z let před epidemií (2000 – 2007), kdy se průměrně za rok nakazilo 215 lidí.

Od roku 2000, kdy bylo kvůli závažnosti následků v podobě cirhózy či karcinomu jater zavedeno pravidelné očkování kojenců a 12letých dospívajících, má výskyt žloutenky typu B v České republice klesající tendenci. Zaznamenáváme mírný pokles z hodnoty 604 nemocných až po 244 nemocných v loňském roce.

 www.szu.cz  EPIDAT

Péče o zdraví by měla být nedílnou součástí moderního životního stylu. Starat se o své zdraví
a předcházet nemocem je vždy výhodnější, než onemocnět a následně se léčit. V rámci základní prevence by se lidé měli vyvarovat rizikového chování. Vybudovat si vlastní obranyschopnost vůči žloutence A i B pak mohou úspěšně díky očkování, které poskytuje spolehlivou a dlouhodobou ochranu proti oběma typům nemoci. U očkování proti žloutenkám navíc mohou využít možnosti kombinované vakcíny, která chrání proti oběma typům zároveň.

Žloutenek se na světě vyskytuje již 7 druhů, liší se od sebe přenosem i projevy nemoci. K šíření osvěty   o těchto infekčních nemocech pomáhá pátým rokem edukačně-zábavná kampaň Žluté týdny. Ta  se letos přesouvá z náměstí českých a moravských měst na různé společenské akce – pálení čarodějnic, majálesy a letní hudební festivaly. Žluté stany tak budou na místech, která spojuje hojná účast lidí, konzumace jídel ze stánků s rychlým občerstvením či letní lásky – tedy prostředí, v němž se žloutenka může lehce šířit.

Akce má oslovit skupinu mladých dospělých, u kterých se v posledních letech zvyšuje vnímavost vůči viru žloutenky typu A a jsou dlouhodobě v riziku žloutenky typu B. Zájemci budou moci ve žlutých stanech získat edukační brožury a letáky či si vyzkoušet správnou metodu mytí rukou.

Kompletní program kampaní, včetně jednotlivých zastávek na: www.zloutenky.cz

nebo:   www.facebook.com/zlutetydny.

:Kampaně:

22. dubna                 majáles Hradec Králové                16. července                 festival Masters of Rock ve Vizovicích

29. dubna                 majáles Brno                                       30. července                 festival Benátská noc na Malé Skále

6. května                majáles Praha                                    19. srpna     festival Mácháč v Doksech

Happening Žloutenka se může dotknout i vás: 30. dubna na pálení čarodějnic na Ladronce, Praha – 1106 lidí v čele s novou miss Jitkou Nováčkovou se pokusí překonat český rekord v seskupení lidí na jednom místě a monumentem ruky vyhlásí symbolický boj proti žloutence A a B, jak uvedeno výše.

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně