Zuby

Správná péče o dětský chrup


Kategorie: Zuby 
04.duben 2011
Zuby jsou součástí dutiny ústní a slouží k uchopení, oddělení a rozmělnění stravy. Zásadní význam mají také pro řeč a estetický vzhled. Dočasný chrup dětí navíc udržuje místo pro stálé zuby, upozornila ve svém sdělení prof. MUDr. Martina Kukletová, CSc. z LF MU Brno a ze Stomatologické kliniky FN u sv. Anny v Brně na TK koncem března 2011 v Praze věnované problematice dětského chrupu a péče o něj.

 

Zuby se začínají prořezávat do dutiny ústní kolem 6. měsíce věku dítěte postupně tak, že v roce by dítě mělo mít celkem 8 zubů (horní a dolní řezáky) a ve dvou a půl až třech letech potom úplný dočasný chrup, tj. celkem 20 zubů. První stálý zub se objevuje v dutině ústní kolem 6 let a bývá to obvykle první stálá stolička (tzv. šestka) nebo první stálý řezák, většinou dolní. Od této chvíle hovoříme o tzv. chrupu smíšeném, kdy jsou dočasné zuby postupně nahrazovány zuby stálými.

Toto období trvá obvykle do 12 let, kdy se objevuje v dutině ústní druhá stálá stolička a veškeré dočasné zuby jsou již nahrazeny zuby stálými. Vzhledem k důležitosti chrupu, je nutno o něj pečovat již od útlého věku, tj. již od kojeneckého údobí.

Špatná péče se projeví zubním kazem a nemocemi dásní.

 

Zubní kaz je onemocnění tvrdých zubních tkání, které se zpočátku odvápňují – ztrácejí především vápník a fosfáty. V současné době je zubní kaz pokládán za infekční chorobu, vyvolanou činností bakterií usazených na povrchu zubu v tzv. zubním povlaku (plaku). Bakterie potřebují ke svému životu cukry, které mění na organické kyseliny. Ty potom uvolňují ze skloviny minerální látky a zahajují tak celý proces vzniku zubního kazu. O tom, zda se zubní kaz vytvoří, rozhoduje především kvalita povrchu skloviny, složení slin a zejména skladba a způsob přijímání potravy.

 

V  péči o dětský chrup je nezastupitelná prevence, jejíž zásady jsou následující:

1. Dětem do 3 let čistí zuby rodiče. Od tří let se dítě učí čistit si zuby samo pod dohledem rodičů. Chrup však musí nakonec vyčistit dospělá osoba. Zuby čistíme 2x denně po dobu 2 – 3 minut, po snídani a  večer před spaním.

2. Používáme zubní pastu se sníženým obsahem fluoru a velmi měkký zubní kartáček.

3. Jablko ani jiné ovoce místo čištění chrupu není vhodné.

4. Zubní kartáček měníme 1x za 3 měsíce.

5. Omezujeme příjem cukrů, jak jejich množství, tak i frekvenci.

6. Dbáme na správnou výživu. Nepodáváme dětem sladkosti mezi jídly.

7. V rámci dodržování pitného režimu podáváme neslazený čaj nebo vodu.

8. Používáme speciální dětské zubní pasty s obsahem fluoru dle věku dítěte i po dosažení 6 let věku.

 

S dítětem je nutno  docházet na preventivní prohlídky, a to dvakrát ročně, vždy v půlročním intervalu. Preventivní vyšetření jsou hrazena zdravotními pojišťovnami.

 

Složení a kvalitu skloviny ovlivňuje především průběh vývoje zubu a do jisté míry také dědičnost. Složení skloviny lze však ovlivnit i podáváním fluoridů během vývoje zubů. Fluoridace celková spočívá v příjmu fluoridů v potravě, v nápojích nebo ve formě tablet. Druhý způsob je tzv. místní fluoridace, která je velmi účinná. K místní fluorizaci používáme pro domácí péči zubní pasty s obsahem fluoridů nebo fluoridované ústní vody. Tento způsob fluoridace přichází v úvahu až kolem 2. roku věku. Zubní pasty s fluoridy snižují při pravidelném používání kazivost chrupu.. Fluoridové tablety jsou na lékařský předpis. Aby byly účinné, je třeba je podávat alespoň 300 dní v roce

 

Dítě pro svůj vývoj potřebuje cukry, nemůžeme mu tedy příjem cukrů zakázat, musíme však dbát na to, aby byl přiměřený věku a činnosti dítěte. Z hlediska prevence vzniku zubního kazu představuje největší nebezpečí podávání sladkých nápojů během dne a zejména v noci. Dítě by mělo pít pouze obyčejnou vodu nebo neslazený čaj. Velké riziko spočívá také v častém příjmu sladkostí mimo hlavní jídlo.

 

U dětí kolem jednoho roku je nutno čistit zuby 1x denně večer po krmení. K čištění používáme zubní kartáček pro nejmenší děti, který má velmi jemná vlákna a na plošce určené k čištění má vyznačenou tzv. dávkovací značku. Můžeme použít také jen zvlhčenou gázu nebo „prsťáček“. Zubní pastu v tomto věku nepoužíváme.

Při krmení dítěte používáme jednu lžíci pro sebe na ochutnávání stravy a druhou dítě krmíme. Zabráníme tak přenosu mikroorganizmů do úst dítěte.

 

Zásady správné péče o dětský chrup by měla veřejnost dobře znát. DM drogerie  se zapojila do této informační činnosti a pomáhá při výuce dětí (ale i rodičů)  v tom, jak správně pečovat  o dětský chrup.

 

Např. v  Českých Budějovicích  v rámci prevence vzniku zubního kazu přichází společnost dm drogerie markt v dubnu 2011 s iniciativou Veselé zoubky.  (Součástí dm filozofie je  působení ve svém okolí, a proto dm každý rok připravuje a realizuje aktivitu v souladu se společenskou zodpovědností firem. Cílem je v letošním roce pomoci v edukaci školních dětí v oblasti správné péče o zuby, také proto, že zubní kaz zůstává i v 3. tisíciletí nejrozšířenějším infekčním onemocněním.,

 

Dm aktivita Veselé zoubky je zaměřena na děti 1. a 2. tříd základních škol a jak už její název napovídá, jejím tématem je správná péče o zuby tak, aby dětský úsměv zářil bez jediného kazu. Společnost navázala na loňskou úspěšnou aktivitu Sluníčkové děti, která byla zaměřena na edukaci dětí předškolního věku o správném chování při pobytu na slunci.

 

200 vybraných základních  škol  v Českých Budějovicích zapojených do preventivního programu Péče o zuby školních dětí navštíví v dubnu a květnu letošního roku zástupci dm, kteří společně se zástupci škol uvedou krátký edukační film s názvem „Jak se dostat Hurvínkovi na zoubek“.

Loutkový film byl natočen ve spolupráci s Mgr. Helenou Štáchovou přímo v pražském Divadle Spejbla a Hurvínka. Celý zábavně vzdělávací film je ztvárněn tak, aby téma správné péče o zuby bylo pochopitelné pro děti ve věku 6—8 let.

 

Za přispění odborné spolupráce  prof. MUDr. Martiny Kukletové, CSc. vytvořila dm rovněž  informační brožuru, kterou mohou rodiče využít k vysvětlení pravidel správné péče o chrup. Tato brožura přináší důležité informace o složení a růstu zubů, o zubním kazu nebo roli stravy pro zdravý chrup. Přináší také ucelený přehled o zásadách prevence zubního kazu u dětí a návod, jak pečovat o dětské zoubky přesně podle věku dítěte. 

 

(Na projektu Veselé zoubky se společností dm drogerie markt dále spolupracovali a výrobky do preventivních balíčků dodali distributoři značek Colgate, Dontodent, Elmex, Lacalut, Listerine, Odol3dent, Oral-B, Orbit, Signal a Vademecum.)

 

www.dm-drogeriemarkt.cz

www.amic.cz

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně