Abstinence

Aktuální nutnost redukovat alkoholismus ve společnosti


Kategorie: Abstinence 
18.únor 2011
Ze zpráv WHO vyplývá nový náročný závazek veřejné zdravotní politiky pro ochranu životů a zdraví těch, kteří jsou závislí na alkoholu, jak zaznělo na jednání v Ženevě v únoru 2011. Škodlivé užívání alkoholu má odhadem na svědomí smrt 2,5 milionů lidí ročně, značný počet neschopných práce v důsledku chorob vzniklých z nadměrného požívání alkoholu a stále vzrůstající počty mladistvých závislých na alkoholu i v rozvojových zemích.

Škodlivé užívání alkoholu je definováno jako nezřízené pití alkoholických nápojů, které má za následek poškození zdraví  s následnými nepříznivými sociálními dopady.

The Global Status Report Alcohol and Health analyzuje  použitelnou evidenci o spotřebě alkoholu a následky tohoto abusu.  Porovnává výsledky  provedených úředních intervencí na globálních, regionálních a národních úrovních. (Světová spotřeba alkoholu v r. 2005 byla 13 l čistého alkoholu na osobu ve věku 15 let a starší!).

 

Dr. Ala Alwan, asistent generálního ředitele WHO pro neinfekční choroby a duševní zdraví upozorňuje, že  obyvatelé mnoha zemí si  uvědomují  a dobře rozeznávají problém alkoholismu v populaci a dokonce podnikají mnohé preventivní kroky k redukci tohoto škodlivého návyku a tím k ochraně veřejného zdraví, ale alkoholismus v jejich zemích je stálou hrozbou. 

 

O škodlivosti  požívání alkoholu svědčí velký počet přímých úmrtí i úmrtí nepřímých, zvyšující se počet násilných činů, vznik nádorového onemocnění, kardiovaskulárních onemocnění i cirhózy jater..

 

Globální strategie, tak, jak byla projednána na zasedání v Ženevě počítá s redukcí alkoholismu a  s kontrolou efektivnosti preventivních programů v jednotlivých zemích. Doporučuje například zvýšit věkovou hranici  pro prodej alkoholu (snížení dostupnosti alkoholu u mladistvých). Rovněž  počítá s větší podporou rodin ve výchově a například i  důslednou kontrolou nařízené předepsané léčby..

 

Tiskové konference se zúčastnili zástupci více než 100 zemí.

www.who.int

 

Autor: zpracováno redakčně