Abstinence

Pozor na alkohol za volantem na Nový rok!


Kategorie: Abstinence 
27.prosinec 2010
Silvestr je dnem roku spojený s oslavou konce roku a nástupem roku nového, většinou spojenou s konzumací alkoholu. I v tyto sváteční dny je však nutné myslet na to, kdo a koho v jakém stavu z oslavy u přátel nebo v restauraci odveze bezpečně domů. Policejní statistiky každoročně vykazují na Nový rok výrazný počet dopravních nehod, způsobených řidiči, kteří požili alkohol.

 

Jestliže o Silvestru v roce 2009 byl při 112 dopravních nehodách zjištěn alkohol „pouze“ u 16 řidičů, na Nový rok 2010 zjistila Policie ČR požití  alkoholu při 345 dopravních nehodách u 33 řidičů, což je nárůst o 17 řidičů, tj. o 106 %. To znamená, že u každé 10. dopravní nehodě hlášené Policii ČR na Nový rok 2010 byl u řidiče zjištěn alkohol.

 

Každý si musí mimo jiné uvědomit, že  nejen požití  alkoholu je neslučitelné s řízením vozidla, ale  že je důležité ještě správně odhadnout dobu, kdy je možno po požití alkoholu usednout bezpečně za volant. Mnoho silničních nehod je způsobeno právě špatným odhadem doby, kdy je řidič schopen bez problémů řídit svůj vůz. Zvýšený počet  dopravních nehod na Nový rok mimo  zvýšené intenzity provozu  nemusí být zaviněn jen alkoholem, ale také únavou po oslavě předchozího dne a noci.

Dle zprávy Ing. Jaroslava Hořína, Policie ČR

 

Autor: zpracováno redakčně