Zuby

Vítěz devátého ročníku : Zdravé zuby


Kategorie: Zuby 
15.červen 2010
Program ZDRAVÉ ZUBY je komplexní celoplošný výukový program péče o chrup, který je na I. stupni základních škol realizován již 10 let. Devátým rokem probíhá v rámci programu celorepubliková soutěž pro všechny žáky I. stupně základních škol, jejímž cílem je přivést do stomatologických ordinací co nejvíce dětí na preventivní prohlídku chrupu. Letošního ročníku soutěže se účastnilo 11 565 žáků, v kategorii dětí se výhercem stala Jana Knejzlíková ze Základní školy Oldřichovská z Mníšku, v kategorii škol zvítězila Základní škola Rajnochovice Vítězové soutěže byli vyhlášeni 10. června v hotelu Panorama Hotel v Praze.

Soutěž ZDRAVÉ ZUBY je motivační složkou stejnojmenného vzdělávacího programu. Úkolem soutěže je vytvořit zdravý vztah dítěte ke svému stomatologovi. Každé dítě na 1. stupni základních škol by od svého učitele mělo dostat soutěžní kartu, se kterou navštíví svého stomatologa. Ten mu během návštěvy kartu potvrdí a děti s ní pak mohou soutěžit o zajímavé ceny v rámci programu. Do soutěže se za dobu jejího trvání zapojilo 146 563 dětí z celé České republiky.

 

 Nutnost  stomatologického ošetření u školních dětí je stále velmi vysoká – například v Praze potřebuje stomatologické ošetření až 62 % dětí – proto  je třeba tuto situaci řešit. Jednou z možností, je vzdělávat, informovat a motivovat jak děti, tak jejich rodiče.

 

Výukový program ZDRAVÉ ZUBY je největší a nejdéle realizovaný celorepublikový projekt ochrany a podpory zdraví pro děti mladšího školního věku, nejenom v oblasti prevence zubního kazu, ale i v oblasti ochrany a podpory zdraví vůbec.                                                                                                                                                   

 

 

Program ZDRAVÉ ZUBY je podporován Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvem zdravotnictví, kanceláří WHO v ČR a odborným garantem je Výbor České společnosti pro dětskou stomatologii. Program ZDRAVÉ ZUBY pomáhá plnit cíle vládního programu ZDRAVÍ 21. Hlavními partnery programu jsou Orbit Klub a Listerine Smart Rinse.

 

 

www.zdravezuby.cz

www.orbitklub.cz

www.amic.cz

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně