Žloutenka

Na žloutenky upozorní „Žluté týdny“


Kategorie: Žloutenka 
13.duben 2010
V druhé polovině dubna proběhne v České republice čtvrtý ročník edukační roadshow Žluté týdny. Jejím cílem je upozornit širokou veřejnost na neviditelné nebezpečí nákazy žloutenkou a informovat o možnostech prevence této rozšířené infekční nemoci. V rámci roadshow mohou všichni zájemci navštívit žluté stany, ve kterých získají informační letáky, budou moci zkonzultovat své dotazy s odborníky či zapojit se do zajímavé soutěže o žlutá jízdní kola. Pro návštěvníky je rovněž připravena netradiční novinka – díky speciálnímu UV měření mohou zjistit, zda si dokážou správně umýt ruce. Roadshow začíná ve středu 14. dubna 2010 v Praze a Mostu, do konce měsíce pak postupně zavítá do 12 dalších měst po celé České republice.

Na zdánlivě banální otázku, zda jsou vaše ruce opravdu čistě umyté získáte odpověď, pokud v druhé polovině dubna navštívíte některý ze žlutých stanů ve vašem městě. Díky speciálnímu UV měření se dovíte, jak jste na tom s hygienou rukou a zdali se dostatečně chráníte před nákazou virovou infekcí. Účastníci roadshow se navíc mohou zúčastnit instruktáže a naučit se správnou techniku mytí rukou, kterou ovládají například chirurgové. Ve žlutých stanech budou všem zájemcům k dispozici odborníci z místních očkovacích center
a zdravotních ústavů, se kterými budou moci prodiskutovat otázky týkající se žloutenky typu A a B, včetně prevence ve formě očkování.

 

Žlutými týdny bude v letošním roce provázet maskot „Žluťák“. Ten zapojí všechny „bojovníky proti žloutence“ do soutěže o jízdní kola. Každý ze soutěžících se může se Žluťákem vyfotit a pokusit se o vytvoření co nejzajímavější fotografie. O vítězích pak rozhodnou formou hlasování návštěvníci webových stránek www.zlutetydny.cz.

 

Žloutenka je infekční virové onemocnění jater, kterým se může snadno nakazit jakýkoliv člověk. To potvrzuje i skutečnost, že u celé třetiny pacientů nelze identifikovat přesnou příčinu nákazy. Žloutenkou typu A se při aktivním stylu života mohou děti i dospělí nakazit poměrně snadno; při cestování městskou hromadnou dopravou, návštěvě restaurace, kavárny či kina, cestách do exotických oblastí, ale i běžné konzumaci potravin při nesprávně umytých rukou. Žloutenka typu B se přenáší mikroskopickým množstvím infikované krve, která se dostane do krevního oběhu člověka. Nákaza tímto typem nemoci v běžném životě hrozí např. při použití vypůjčených hygienických potřeb (zubního kartáčku, ručníku) či při zranění ve sportu.

 

Státní zdravotní ústav zaznamenal v průběhu ledna a února letošního roku 112 případů výskytu žloutenky typu A v České republice. Jen za první dva měsíce roku 2010 tak onemocnělo žloutenkou typu A téměř stejné množství lidí jako za celý rok 2007. V letošním roce se vyskytují převážně lokální epidemie žloutenky typu A u rizikových skupin obyvatel. Obdobně u nás začala i epidemie v roce 2008. Odborníci doposud nenalezli odpověď na otázku, proč se právě v tomto roce epidemie rozšířila i mezi běžnou populaci.

 

Mezi základní způsoby prevence žloutenek patří dodržování hygieny a správné umývání rukou. Z nedávné ankety vyplynulo, že si běžně umýváme ruce po použití WC, po cestování městskou hromadnou dopravou či po příchodu z venkovního prostředí. Na hygienu však lidé často zapomínají před konzumací jídla. Mnohdy navíc ani neznají způsob, jak si správně ruce umýt, aby byly opravdu čisté.

 

Vhodnou ochranu proti žloutence A a B představuje očkování, díky němuž lze účinně předcházet samotné nemoci, jejímu dlouhodobému léčení a dalším nepříjemným zdravotním potížím. Zařazení očkování do péče o zdraví se v případě prevence žloutenek opravdu vyplatí. Onemocnění totiž může pacienty trápit po dobu několika týdnů a následná rekonvalescence zahrnuje např. přísnou úpravu jídelníčku a omezení tělesných aktivit po celý půlrok. Díky očkování kombinovanou vakcínou se mohou děti i dospělí spolehlivě chránit před nákazou oběma druhy žloutenek zároveň.

Více informací o očkování proti žloutence A a B naleznete na www.zloutenky.cz. 

 

Přehled zastávek roadshow Žluté týdny:

Praha   14. - 16. 4.

Most     14. 4.

Zlín       21. 3.

Olomouc             22. - 23. 4.

České Budějovice            21. 4.

Mladá Boleslav            21. 4.

Liberec 22. 4.

Ústí nad Labem             23. 4.

Plzeň    22. - 23. 4

Jihlava  28. 4.

Hradec Králové            29. - 30. 4.

Brno     28.- 30. 4.

Nový Jičín            28. 4.

Ostrava 29. - 30. 4.

 

Stany budou pro veřejnost otevřeny po celý den vždy od 10 do 18 hodin.
Kompletní program roadshow, včetně jednotlivých zastávek, naleznete na www.zlutetydny.cz. 

www.amic.cz

 

Autor: zpracováno redakčně