Zuby

Nebezpečí eroze zubní skloviny


Kategorie: Zuby 
26.březen 2010
Trendem dnešní doby je zdravý životní styl, což se také významně projevuje ve skladbě našeho jídelníčku. Jí se mnohem více syrového ovoce než dříve a pije se také více ovocných šťáv. Po nich však je nutno – dle stomatologů si asi po půl hodině propláchnout ústa nejlépe vodou.

Většina lidí netuší, že ovoce a ovocné šťávy jsou bohaté nejen na vitamíny, ale obsahují také množství kyselin, které naleptávají zubní sklovinu. Kromě výše zmíněného ovoce a ovocných šťáv představují velké riziko také sycené limonády, a to jak v klasické, tak i v light variantě. Bohaté na obsah kyselin je také červené a bílé víno. V neposlední řadě je nutné dávat pozor na tolik oblíbené dětské ovocné šťávy, které sice neobsahují barviva a často ani přidaný cukr, ale dětský chrup  poškozují stejně jako kolové nápoje.

Tabulka s hodnotami pH některých nápojů (Pozn. čím nižší je pH, tím větší riziko pro zubní sklovinu nápoj představuje)

Nápoj

Hodnota pH

Grapefruitový džus

3,2

Bílé víno

3,4

Červené víno

3,7

Jablečný džus

3,4

Pomerančový džus

3,7

Voda

7

Mléko

7

Poškození zubní skloviny působením kyselin je často podceňovaný problém. První příznaky poškození jsou často nenápadné. Postupné ztenčování zubní skloviny se projevuje průsvitností na hranách předních zubů, po čase může vést až k výrazné změně tvaru zubu. Průvodním jevem bývá zvýšená citlivost zubů. Ztenčování zubní skloviny je  nevratný proces a znamená následně trvalé poškození chrupu.  (Jablíčko před spaním zuby nevyčistí, ale naopak poškodí!)

Při častém požívání potravin a nápojů s vyšším obsahem kyselin je vhodné dodržovat pravidla, která pomohou erozi zubní skloviny předcházet. Sklovina by měla být vystavována vlivu kyselin na co nejkratší dobu - dlouhé vychutnávání a usrkávání ovocných džusů zubům nesvědčí. Zubní lékaři proto doporučují pít ovocné nápoje brčkem.

Proto je důležité, aby si lidé bezprostředně po konzumaci kyselých potravin a nápojů nečistili zuby, protože ztráta tvrdých zubních tkání se tak zbytečně urychluje. S čištěním chrupu doporučují stomatologové vyčkat alespoň 30 minut, aby se mohl uplatnit neutralizační vliv sliny. Neutralizaci je možné také urychlit tím, že se po „kyselém útoku“ na zuby vypláchnou  ústa neutrální tekutinou, například vodou. Výhodná může být i žvýkačka bez cukru, protože podporuje sekreci sliny do dutiny ústní a tím neutralizaci urychluje.     

Z těchto důvodů není ideální si dopřávat ovocné nápoje a ovoce před spaním, zvláště i proto, že jsou zbytky cukrů z jablek a dalšího ovoce ponechané v ústech a v mezizubních prostorech zodpovědné za vznik a progresi zubního kazu.

Důsledná a přitom šetrná péče specializovanými přípravky dokáže zubní sklovinu posílit, a tím preventivně působit proti jejímu ztenčování. Důležité je vybírat měkké zubní kartáčky a pasty se zvýšenou dostupností fluoridu sodného a přitom nízkou abrazivitou (například Sensodyne Pronamel). Zubní pasta díky svému speciálnímu složení zpevňuje zubní sklovinu a pomáhá ji tak chránit před kyselinami obsaženými v potravinách a nápojích, a také před vznikem zubního kazu.

www.gsk.cz

Autor: zpracováno redakčně