Chřipka

Ještě k ochraně proti chřipce


Kategorie: Chřipka 
29.prosinec 2009
Různé katary horních cest dýchacích - nachlazení, rýmy a kašle trápí společnost každým rokem, převážně v zimních měsících. Někdy tato virová onemocnění mají až podobu epidemie a někdy přijdou i dříve, jako letošního roku, kdy populaci trápí už od listopadu. V letošním roce přišla ještě hrozba tzv. prasečí chřipky.

Všechna tato onemocnění se přenášejí kapénkovou nákazou od nemocného ke zdravému jedinci. Dominantními příznaky, jak jsme již opakovaně informovali jsou náhlá teplota, která obvykle přesahuje 38 °C, suchý kašel různé intenzity, včetně bolestí kloubů, únavy a malátnosti. Přítomny mohou být také žaludeční a střevní obtíže. U pravé chřipky téměř nikdy není přítomna rýma.

Ideální stav by byl, kdyby nikoho žádné problémy nepostihly. Je proto dobré si zopakovat několik zásad preventivních opatření. Pokud už je nutno  s nemocí bojovat, neměl by se tento stav nikdy podceňovat. Je dobré zůstat na lůžku a nákazu pořádně vyležet minimálně 1 týden ve fyzickém i duševním klidu. Stav vyžaduje dostatek horkých tekutin, při teplotách léky snižující horečku.

K prevenci patří:

- Důkladná hygiena, dodržování zásad osobní hygieny, především  řádné mytí rukou. Ohleduplnost je vždy samozřejmá., proto je nutno kašlat a kýchat do kapesníku. (Virus chřipky letí při kýchnutí až dva metry daleko!)

- Správná životospráva znamená dostatek aktivního pohybu, ale také odpočinku a spánku. Je možno navštěvovat saunu, otužovat se, vhodně se oblékat (v chladném počasí  ven vždy v teplém oblečení a kvalitní obuví). Člověk s oslabenou imunitou je vždy náchylný k virovému onemocnění. Je vhodné jíst pestrou stravu se zastoupením všech druhů potravin, zejména ovoce a zeleniny. V zimním období zvýšit přísun vitaminu C. Největší množství v přirozeném stavu je v šípku, černém rybízu, kiwi, brokolici, citrusech, jahodách, špenátu a brusinkách. Je možno dodat vitamin C i v doplňcích stravy a vitaminových tabletách. Pokud se objevují už příznaky nachlazení, je někdy velice vhodný i například rozpustný Acylpyrin s C vitaminem.

- O očkování  se již opakovaně hovořilo. Většinou chrání proti konkrétnímu původci onemocnění. Optimální doba pro očkování je říjen a listopad. V současnosti je povoleno očkovat po celé zimní období, pokud je očkovaný jedinec zdráv a nemá žádné příznaky onemocnění,.

Pokud  onemocnění propukne, je možno si vybrat z nabídky přípravků, které jsou na trhu.  Doporučují se přípravky s paralenem, nebo  paralen samotný (vhodný zvláště pro děti). K nejznámějším přípravkům, který je také nejdéle na trhu, vhodný ke zmírnění příznaků onemocnění je ale také např. Acylpyrin. Díky účinné látce - kyselině acetylsalicylové  má lék i protizánětlivé účinky, takže je vhodný  nejen při akutních chřipkových onemocněních, ale i při bolestech hlavy, kloubů, páteře a svalů (hlavně revmatického původu), nebo při bolestech zubů.

Antivirotika obsahují účinné látky kauzálních léčiv, které v organismu působí přímo proti chřipkovým virům a brání jejich dalšímu rozmnožování v organismu. K léčbě nových druhů chřipky patří Tamiflu a Relenza. Používají se jen při závažných formách chřipky nebo jejích komplikací. Předpis a distribuce jsou přísně vázané.

K podpůrné léčbě patří dostatečný přísun tekutin, zejména při horečce. Doporučuje se horký černý čaj s medem a citronem. Přísady jsou samozřejmě správné, ale je dobře vědět, že černý čaj odvádí tekutiny z těla. Mnohem lepší volbou jsou ovocné čaje, minerálky a stoprocentní ovocné šťávy. Nechutenství by mohlo ublížit i během  nemoci. Strava musí i v této době obsahovat tuky, cukry, bílkoviny, vitaminy a minerály.

Používají se také bylinky. Pro zajímavost - ve světovém tisku proběhla zpráva o tom, že např. anýz obsahuje chemickou látku podobnou jednomu z antivirotik ničících virus chřipky. Velký léčebný účinek se připisuje také česneku nebo šťávě z cibule, která je účinná při kašli. K čajům se většinou využívají černý bez, šípek, máta peprná a lipové květy (snižují horečku).

(Redakčně upraveno)

Eva Pavlatova