Inkontinence

TVT pásky – moderní řešení inkontinence


Kategorie: Inkontinence 
30.listopad 2009
Problém inkontinence (stav, kdy jedinec není schopen sám vědomě regulovat odchod moči/stolice) není jen záležitostí starší generace. Na celém světě má tento problém mnoho pacientů všech věkových skupin. Nejčastěji se však týká žen. (Dle statistik inkontinencí trpí 35 % obyvatel, hypertenzí 25 % a depresí 20 %!).

Inkontinence se dělí do několika typů, z nichž nejčastější je inkontinence stresová. V ČR je postiženo více než 350 000 žen. K úniku moči stačí jen kýchnutí, zakašlání, smích, zvednutí břemene nebo jakákoliv sportovní aktivita.

 

Druhou nejčastější formou je tzv. urgentní inkontinence (neovladatelné nucení na močení).

Smíšená inkontinence je kombinace inkontinence stresové a urgentní.

Reflexní inkontinence je stav, kdy dochází k reflexnímu vyprazdňování moči jako u kojence. Tento druh může být příznakem neurologického onemocnění.

 

Příčiny většího  postižení žen jsou změny pánevního dna většinou způsobené například těžkými porody nebo obezitou. Ochabnutí svalů a tkání kolem močové trubice však  způsobují také častá těhotenství,  porody plodů s vyšší hmotností (více než 4000g), operativní odstranění dělohy, ale také chronický kašel při astmatu nebo nepřiměřená fyzická námaha.

 

Pokud tento problém žena zpozoruje, měla by vždy navštívit odborníka – urogynekologa, který problém spontánního úniku moči určitě bude vhodně řešit.

Problematice se věnují specializovaná pracoviště, jejichž seznam je uveden na:

www.inkontinence.com

.

 

Metody léčby jsou různé. První volbou je cvičení pánevního dna. Pokud jsou však svaly pánevního dna příliš ochablé, nemá již cvičení velký význam.

U žen v menopauze, kdy klesá hladina estrogenu, částečně pomáhá jeho doplnění v podobě medikamentózní terapie, která se podává lokálně – do pochvy formou tablet, čípků nebo krémů.

Stresovou inkontinenci lze v současnosti velice úspěšně řešit miniinvazivními chirurgickými metodami, například zavedením TVT pásky, metodou, která představuje zlatý standard chirurgické léčby speciálně stresové inkontinence.

 

S touto metodou seznámil přítomné na TK 26. listopadu 2009 v Praze MUDr. Ladislav Krofta, CSc., z ÚPMD v Praze Podolí.

Při zákroku z malého řezu 7 – 10 mm se skrze poševní stěnu vloží pod močovou trubici páska ze speciálního materiálu – TVT páska  (Tension Free Vaginal Tape – Johnson & Johnson).

Páska je umístěna pod močovou rourou volně jako třmínek, nazdvihuje krček močového měchýře a močovou trubici do přirozené polohy. Tím omezuje pokles močové trubice a proto po zákroku už nedochází k nekontrolovanému úniku moči. Páska se nemusí přišívat k okolní tkáni, drží díky své struktuře a speciálnímu povrchu sama jako suchý zip, po 60 – 90 dnech sama proroste do oklolí.

 

Zákrok se provádí v lokální anestézii ve spolupráci s pacientkou a trvá přibližně 20 – 30 minut. Následná rekonvalescence je rychlá, návrat k běžným aktivitám je možný za několik dnů. Během 4 – 6 týdnů by však  pacientky neměly zvedat těžká břemena a měly by vynechat pohlavní styk.

Úspěšnost operace se pohybuje mezi 85 – 95 %, zákrok v ČR se provádí od roku 1998.

www.inkontinence.com

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně