Abstinence

Ženy a drogy


Kategorie: Abstinence 
16.duben 2009
Tisková beseda o.s. Sananim u příležitosti konference pořádané v Praze ve dnech 15. – 16. dubna t.r. na stejné téma se věnovala problematice uživatelů ilegálních drog (většinou injekčních uživatelů opioidů a pervitinu) se zaměřením na ženy. Ženy tvoří totiž celou třetinu těchto problémových uživatelů a připadá na ně každé třetí úmrtí v souvislosti s užíváním drog.

Ženy jsou pohledem veřejnosti (ale i odborníků) nejvíce stigmatizovanou skupinou, jejímž základním znakem je hlubší společenská degradace a sociální izolace, vážněji postihuje její okolí, rodinu a zejména děti.

Ukazuje se, že často existuje souvislost zneužívání návykových látek s psychickým nebo fyzickým zneužíváním v dětství a v dospívání.

Pro ženy je také typické, že méně často využívají drogových služeb, často odcházejí předčasně z  léčby. Závislost je stigmatizuje více než muže a také mateřství je pro závislou ženu dvojnásobnou zátěží.

Občanské sdružení Sananim poskytuje ženám léčbu ve všech fázích závislosti a jako jediné u nás se specializuje na pobytovou léčbu matek s dětmi (Terapeutická komunita Karlov Sananim).

Rovněž zajišťuje ambulantní léčbu (Denní stacionář).  Žena se zde může léčit společně s dítětem. Je jí rovněž nabídnuta komplexní pomoc a kontakt s dalšími  pomáhajícími institucemi.

Drogové služby usilují o to, aby při včasné intervenci se dala problematika ženy vyřešit v rámci její rodiny a předejít odebírání dětí z péče rodičů, nebo naopak pomoci již odebranému dítěti při zdárné léčbě matky k návratu do rodiny.

www.sananim.cz

www.zavislost-info.cz

www.drogovaporadna.cz

www.odrogach.cz

Autor: zpracováno redakčně