Pohlavní choroby

Nechráněný sex je nebezpečný v každém věku


Kategorie: AIDS 
30.březen 2009
Mnoho lidí může získat infekci HIV i ve vyšším věku, jak vyplývá ze zpráv WHO. Celosvětově stoupá počet lidí ve věku 50ti let (i starších) nakažených virem HIV, ale lékaři zřídka pokládají za nutné provádět u nich screening na HIV, takže správná diagnóza je u nich uzavřena opožděně, jak bylo publikováno v Bulletinu WHO. Tito jedinci totiž bezpečný sex vůbec neprovozují.

Rozbory údajů překvapivě potvrzují  vysoký podíl infekcí ve starší věkové skupině právě v rozvojových zemích. Ačkoliv antiretrovirová terapie  prodlužující život  lidí s HIV může také napomáhat rostoucímu počtu přenosu HIV na starší jedince, odborníci se domnívají, že se u starších jedinců jedná spíše  o nové infekce HIV. Tato skutečnost i vzrůstající počet starších nemocných je znepokojující. Vytváří v první řadě prostor pro lépe prováděnou zdravotní osvětu.

 

Ve stejném časopise  je zároveň  výzva oslovující vyšší věkovou skupinu lidí, aby si  byli vědomi možných rizik při nechráněném sexu –  to je ohrožení všemi sexuálně přenosnými chorobami, včetně HIV/AIDS.. Mnoho lidí se totiž domnívá, že  starší lidé již nejsou sexuálně aktivní a tato nebezpečí ohrožují jen mladé lidi!

www.who.int

Autor: zpracováno redakčně