Chřipka

Opět zaměřeno na chřipku


Kategorie: Chřipka 
13.říjen 2008
Česká vakcinologická společnost ČLS JEP zveřejnila nové informace o očkování proti chřipce v České republice. Na tiskové konferenci počátkem října v Praze uvedl prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., závažnou skutečnost, že ve srovnání s ostatními zeměmi EU, kde je proočkovanost populace okolo 24 % Česká republika se zařazuje svými 7 % proočkovaných mezi země jako je Rumunsko, Jižní Afrika a Ukrajina.

Cílem Světové zdravotnické organizace (WHO) je dosáhnout proočkovanosti u seniorů 75 % do roku 2010, což je asi 30 % celkové populace. Vakcína je navíc hrazena zdravotní pojišťovnou podle vyhlášky MZ ČR č.63/2007 Sb. u lidí nad 65 let věku a u dalších pacientů, kteří trpí závažným farmakologicky řešeným onemocněním srdce a cév, dýchacích cest, onemocněním ledvin. Hrazena je rovněž diabetikům.

 

Chřipka je relativně závažná infekce, která v ČR každoročně způsobí onemocnění statisíců obyvatel a v mnoha případech u rizikových skupin obyvatel vede ke zbytečným úmrtím.

K základním projevům patří krátká inkubační doba (12 hod – 2 dny), výskyt zpravidla v různě rozsáhlých epidemiích, někdy i pandemiích, přenáší se kapénkovou infekcí nejvíce v 1. až 4. dnu nemoci, je charakterizovaná horečkou, zimnicí, bolestí hlavy, kloubů, svalů. Rýma se objevuje později!

Komplikace jsou záněty plic, záněty středouší, záněty čelistních dutin.

 

Podávají se většinou jen léky snižující vyšší teploty, doporučuje se klid na lůžku, horké nápoje. Antibiotika jsou pro léčbu chřipky nevhodná, průběh chřipky neovlivňují – podávají se jen v případě komplikací. Antivirové léky jsou nákladné a jejich nevýhodou je, že se na ně vytváří rychlá rezistence..Ke specifickým lékům se řadí inhibitory neuraminidázy.

 

 Význam očkování je podstatný zvláště u rizikových skupin a chronicky nemocných osob, jak již bylo uvedeno. Mezi další důvody proč očkovat patří například snížení úmrtnosti o 80 %, snížení možnosti šíření a v neposlední řadě také snížení nemocnosti u mladé populace.

Autor: zpracováno redakčně