Závislosti

Léčba závislosti na tabáku na všech úrovních


Kategorie: Jak přestat kouřit 
26.červen 2008
Většina kuřáků si přeje přestat kouřit. Není to pro ně nijak snadné. Pokud přestávají sami, je úspěšnost malá, intenzivní léčba ji může až zdesetinásobit. Taková péče ale nebude nikdy z mnoha důvodů dostupná všem, ale pouze pro část silně závislých či komplikovaných případů. Proto je podstatné využívání krátké intervence lékařů všech odborností v rozsahu cca 3-5 minut při každém kontaktu s kuřákem. Výhodné je zapojení sestry nebo lékárníka. Úspěšnost se pak pohybuje mezi 3 – 15 % abstinence po roce.

Význam takového komplexního přístupu (každý zdravotník se ptá na kouření, doporučuje přestat a případně poradí, jak) potvrdil i evropský projekt podpořen grantem PESCE (General Practitioners and the Economics of Smoking Cessation in Europe), který na tiskové besedě 25. 6. 2008 v Praze představila MUDr. Lenka Štěpánková z Centra pro léčbu závislosti na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK a VFN. Nejen že je tento přístup účinný, ale je pro poskytovatele zdravotní péče i ekonomicky vysoce výhodný. Hrazení takové intervence se vyplácí, i když více zvyšuje úspěšnost platba za její pokračování než zahájení.

Projekt vznikl z podnětu francouzského Tabac & Liberte ( www.tabac-liberte.com ).

 

O realizaci představeného programu a vlastních zkušenostech hovořil prezident Lékárnické komory i pracovníci lékárny v Podbořanech, kteří tato doporučení uplatňují. V České republice je asi 2 500 lékáren, ve kterých pracuje zhruba 7 500 farmaceutů. Sortiment léčiv k léčbě nikotinové závislosti narůstá, narůstá i jejich dostupnost, a tak zaznělo i varování na nově vzniklá rizika, která evidují lékárníci – totiž na kombinovaný návyk na cigarety, náplasti i na žvýkačky s nikotinem!

 

Vzhledem k dobré dostupnosti však jsou a budou lékárny stále ideálním místem pro pomoc pro odvykání kouření kuřákům. Lékárníci se aktivně zapojují do všech protikuřáckých aktivit. Významnou úlohu sester v léčbě závislosti na tabáku představila sestra Kateřina Malá z Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

 

 

Současnou reálnou situaci mezi pražskými lékaři a jejich pacienty zmapovala MUDr. Eva Králíková, CSc. V souboru bylo osloveno 123 lékařů a 663 pacientů. Odpovědi lékařů a pacientů se poněkud lišily: lékaři se zřejmě dělali  lepšími, pacienti jejich rady „opomíjeli“.  Realita bude zřejmě někde uprostřed. V tom, že se lékař na kouření ptá, se ale v podstatě shodli: kladně odpovědělo 91 % pacientů a 92 % lékařů. To, že jim lékař doporučil přestat, uvedlo jen 26 % kuřáků, ale 66 % lékařů. Na doporučení do specializovaného centra léčby si vzpomnělo jen 8 % pacientů. Velkou bariérou v intervenování za odvykání kouření je čas (uvedlo 56 % pacientů a 50 % lékařů). Mezi pacienty si myslí 75 %, že lékař k tomu není dostatečně vyškolen, mezi lékaři má tento názor 42 %.

 

 

Další informace:

 MUDr. Eva Králíková, CSc.
Společnost pro léčbu závislosti na tabáku
Centrum léčby závislosti na tabáku, Poliklinika Karlovo náměstí 32, 120 00 Praha eva.kralikova@lf1.cuni.cz

 

Autor: zpracováno redakčně