Hubnutí a obezita

Jak si udržet ideální hmotnost?


Kategorie: Hubnutí a obezita 
12.listopad 2007
Denní energetický příjem a výdej musí být ve vzájemném souladu. Základní podmínkou zachování přiměřené hmotnosti je stav, kdy příjem energie odpovídá energetickému výdeji, hovoříme o tzv. energetické rovnováze. V případě, že je rovnováha vychýlena ve prospěch příjmu potravy nebo nižšího výdeje energie, dochází ke vzniku obezity. V opačném případě jsou mobilizovány zásoby tělesného tuku a výsledkem je úbytek hmotnosti.

Celkový příjem energie se odvíjí od obsahu základních živin (bílkovin, tuků, sacharidů), alkoholu a vlákniny. Doporučený příjem energie je individuální a velmi závisí na věku, pohlaví a výši fyzické aktivity. Obecně převládá trend nadměrného energetického příjmu. Hlavními zdroji nadbytečné energie jsou především tuky, jednoduché sacharidy a nadměrný příjem alkoholu.

 

Na celkovém energetickém výdeji se podílejí tři složky – bazální nebo také klidový energetický výdej, postprandiální energetický výdej a výdej energie spojený s pohybovou aktivitou.

 

Klidový energetický výdej – představuje výdej energie nutný pro zachování základních životních funkcí a termogeneze. Je výrazně ovlivňován genetickými faktory, věkem (se stoupajícím věkem se snižuje) a množstvím aktivní svalové hmoty. Na celkovém výdeji energie se podílí z 55 až 70 %.

 

Postprandiální energetický výdej – představuje výdej energie spojený s trávením, vstřebáváním živin a s aktivací sympatického nervového výdeje po jídle. Na celkovém energetickém výdeji podílí z 8 až 12 %. Jeho výše je ovlivňována množstvím, druhem stravy a rozložením potravy během dne.

 

Energetický výdej při pohybové aktivitě – na celkovém výdeji se podílí z 20 až 40 % v závislosti na druhu, frekvenci a intenzitě pohybové aktivity. Tuto část celkového energetického výdeje lze velmi dobře ovlivnit změnou životního stylu. Vzhledem k vysokému podílu na celkovém energetickém výdeji je pro nás ovlivnění této energetické složky nejefektivnější.

 www.zijzdrave.cz

Autor: zpracováno redakčně