Dotazy na VZP

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
23.říjen 2007
Přechodně žiji a pracuji v zahraničí, v zemi EU, a brzo zde i porodím. V ČR mám trvalý pobyt, ale jsem odhlášena z českého zdravotního pojištění (u VZP). Dítě bude mít trvalý pobyt také v ČR a pojištěno bude v zemi, kde žiji. Je nutné hlásit vám, že se mi narodilo dítě a zároveň jej odhlásit ze systému zdravotního pojištění v ČR? Bude trvat nějakou dobu, než bude vyřízen český rodný list, a tak není v mých silách oznámit narození ihned do 8 dnů.

 

Odpovídá Jana Víšková, tisková mluvčí VZP ČR

Vaše situace je samozřejmě jiná, než u občanů žijících v ČR – v tomto případě není nutné dodržet osmidenní oznamovací lhůtu. Administrativní náležitosti po narození dítěte však vyřídit budete muset. Ve vztahu k české zdravotní pojišťovně se jedná o povinnost dítě přihlásit do evidence, bude-li mít (jak uvádíte) český rodný list a trvalý pobyt v ČR.

 

Vaše dítě však bude od data narození pojištěno v zemi EU, kde nyní žijete, a to jako nezaopatřený rodinný příslušník spolu s vámi. Stejně jako vy bude mít i Vaše dítě v této zemi nárok na plnou zdravotní péči, při případné návštěvě jiné země EU (tedy včetně Česka) jen nárok na péči nezbytnou. Protože budete oba pojištěni podle právních předpisů jiného státu EU v souladu s Nařízením č. 1408/71, nemusí být přihlášení dítěte ke zdravotnímu pojištění v ČR provedeno ve lhůtě stanovené zákonem o veřejném zdravotním pojištění, tj. do osmi dnů od narození.

 

Jakmile dítěti vyřídíte český rodný list, měla byste ho přihlásit ke zdravotnímu pojištění u české zdravotní pojišťovny, tzn. oznámit své české zdravotní pojišťovně jeho narození a fakt, že pobýváte v zahraničí a jste tam zdravotně pojištěni. Pojišťovna na základě toho dítě vezme do evidence jako českého občana s trvalým pobytem v ČR, žijícího v zahraničí. Po dobu, kdy bude trvat pojištění v jiném státě EU, povede v registru pojištěnců evidenci o této skutečnosti.

 

Pro přihlášení novorozence ke zdravotnímu pojištění je vždy třeba předložit doklady o jménu, příjmení a rodném čísle dítěte (rodný list nebo doklad z matriky o přidělení RČ), rodném čísle matky a příjmení a jménu matky. Ve vašem případě bude vhodné též zaslat kopii zahraničního rodného listu. Pro přihlášení dítěte můžete vyplnit „Oznámení pojištěnce“ (formulář najdete na našich webových stránkách v části určené plátcům), vlastnoručně je podepsat a spolu s kopií českého rodného listu dítěte zaslat zdravotní pojišťovně. Místo formuláře však stačí i pouhé písemné sdělení, které bude obsahovat všechny náležitosti: vaše jméno, příjmení a RČ, jméno a příjmení dítěte, jeho datum narození a RČ, adresu trvalého pobytu. Připojíte písemné prohlášení o tom, že vy i dítě žijete v zahraničí, a doložíte jeho tamní zdravotní pojištění.

 

Po návratu ze zahraničí předložíte své české zdravotní pojišťovně doklady o existenci pojištění v EU a o jeho ukončení (nejlépe evropský formulář E 104) za sebe i dítě. Na základě toho vám bude obnoveno pojištění v České republice.

 

www.vzp.cz

 

Autor: zpracováno redakčně