Dotazy na VZP

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
09.říjen 2007
Chci se zeptat, kolik pokusů mimotělního oplodnění hradí VZP ženám a do jakého věku. Četla jsem, že snad by to měly být již čtyři pokusy a do 40 let věku ženy.

Odpovídá Jana Víšková, tisková mluvčí VZP ČR

Vaše informace týkající se IVF (in vitro fertilizace, tj. mimotělního oplodnění) je sice v podstatě pravdivá, ale není zcela přesná. Podle zákona se ze zdravotního pojištění hradí nejvíce třikrát za život zdravotní péče poskytnutá na základě doporučení registrujícího ženského lékaře v souvislosti s mimotělním oplodněním ženám s oboustrannou neprůchodností vejcovodů ve věku od 18 do 39 let, ostatním ženám ve věku od 22 do 39 let (viz § 15 odst. 3 zákona č. 48/1997 Sb.).

 

Ve stanovení věku ženy pro úhradu výkonu IVF existuje určitý rozpor. Vyhláška MZ ČR č. 493/2005 Sb., kterou se vydává Seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami, v kapitole 25.4 – In vitro fertilizace uvádí jako horní věkovou hranici věk do 38 let + 364 dnů. Platí však znění uvedené v zákoně jako v předpisu vyšší právní síly, než je vyhláška MZ ČR. Všeobecná zdravotní pojišťovna tedy IVF ženám hradí do věku 39 let + 364 dní.

 

Mimotělní oplodnění spočívá v odběru vaječné buňky z vaječníku ženy, smísení se spermiemi a následném zavedení oplodněného vajíčka (embrya) do děložní sliznice. Nedojde-li v jednom ze tří cyklů k přenosu embrya, tzn. že cyklus není dokončen, pak je hrazen i pokus náhradní. Podle zákona č. 48/1997 Sb. totiž jsou sice kompletní výkony asistované reprodukce hrazeny z veřejného zdravotního pojištění nejvíce 3x za život, dle věstníku MZ ČR (částka 1/2002) se tím ale rozumí maximálně 4 monitorované cykly se stimulací a v rámci nich nejvíce 3 cykly s přenosem embryí.

 

To, že se zdravotní péče poskytnutá v souvislosti s mimotělním oplodněním hradí z veřejného zdravotního pojištění, ovšem neznamená, že je zcela zdarma. Např. léky, kterými se pacientka musí hormonálně stimulovat, jsou podle příslušné vyhlášky MZ ČR a z ní odvozeného číselníku hrazeny pojišťovnami jen částečně, takže na ně pacientka doplácí. Pojišťovny neplatí také některé procedury, které zvyšují šance na úspěch – např. užití mikromanipulačních technik (injekce spermie přímo do nitra vajíčka) není hrazeno ze zdravotního pojištění a stojí cca 8 000 Kč. Hrazeny nejsou ani některé další úkony, např. zmrazení a uchování oocytů (vajíček). I přesto pojišťovny za jeden cyklus zaplatí asi 60 tisíc korun.

 

www.vzp.cz

Autor: zpracováno redakčně