Dotazy na VZP

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
25.září 2007
Můj syn letos nastoupil do první třídy základní školy. Chtěla bych se zeptat, zda ještě platí praxe, že školy organizují vždy 1x za rok preventivní prohlídky u zubního lékaře a zda mají povinnost tyto kontroly pro své žáky zajistit.

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, tiskový mluvčí VZP ČR

Tuto povinnost školy nemají. Zodpovědnost za to, že děti ve věku od jednoho roku do 18 let, absolvují alespoň dvakrát za rok preventivní prohlídku u zubního lékaře, mají jejich rodiče. Bez jejich přítomnosti by dítě nemělo být ošetřeno. Navíc existuje-li právo svobodné volby lékaře, nelze je ani v tomto případě pacientovi, resp. rodičům dítěte upřít. Z úhrad standardní stomatologické péče už také byla (před třemi lety) vypuštěna kolektivní systematická péče o chrup dětí a dorostu, tj. základní vyšetření bez přítomnosti rodičů u dětí, které nejsou v individuální péči. Dnes jsou hrazeny pouze výkony v rámci individuální péče o chrup dětí a dorostu. Samozřejmě, mohou ještě být školy, které tyto kontroly organizují, ale jedná se spíš o výjimky. Přesto se mnozí rodiče stále domnívají, že preventivní návštěva stomatologa je úkolem školy.    

 

VZP ČR rodičům doporučuje, aby preventivní prohlídky u stomatologa rozhodně nepodceňovali a se svými dětmi je skutečně absolvovali. Pravidelné návštěvy zubního lékaře jsou důležitou součástí celkové péče o zdravý vývoj dítěte. Obsah a časové rozmezí preventivních prohlídek stanoví vyhláška č.56/1997 Sb., v platném znění vyhlášky.

 

Děti a dorost ve věku do 18 ti let by měly absolvovat preventivní prohlídku dvakrát ročně. Její součástí je vyšetření stavu chrupu, dásní, sliznice a měkkých tkání dutiny ústní, anomálií v postavení zubů a čelistí. Dále pak anamnéza, zejména v souvislosti  s vývojem ve věku 3, 6, 12 a 15 let, a onkologická prevence. Nedílnou součástí prohlídky by mělo být i poučení o významu prevence a krátká instruktáž o správném čištění zubů.

 

Dospělí lidé by měli navštívit zubního lékaře vždy jedenkrát ročně. Prohlídka má zahrnovat vyšetření stavu chrupu, dásní, sliznice a měkkých tkání dutiny ústní. Dále onkologickou prevenci a stejně jako u dětí instruktáž o udržování správné hygieny ústní dutiny.

 

Těhotným ženám doporučuje vyhláška navštívit stomatologa dvakrát v průběhu těhotenství. Lékař by měl provést vyšetření stavu chrupu, dásní, sliznice a měkkých tkání a onkologickou prevenci. Dále pak vysvětlit význam prevence stomatologických onemocnění v průběhu těhotenství u ženy i u budoucího dítěte, včetně krátké instruktáže o udržování správné hygieny. Budoucí matky by měl zubní lékař poučit i o nutnosti zajistit preventivní prohlídky dítěte. To by mělo první kontrolu absolvovat mezi 6. až 12. měsícem věku.

 

www.vzp.cz

 

 

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně