Choroby

Křečových žil se lze zbavit!


Kategorie: Choroby 
13.září 2007
Varixy dolních končetin, žilní městky neboli křečové žíly jsou projevem nedostatečnosti žilního zásobení dolních končetin. Projevují se otoky, častými záněty žil a v některých případech i tzv. bércovým vředem, kdy se hovoří o varikózním komplexu. Jsou tedy nejen kosmetickým, ale i zdravotnickým problémem, který je nutno řešit.

V Evropě jimi trpí až 40 % žen a téměř 20 % mužů. Na vzniku se podílejí – většinou dědičnost, obezita, u žen hormonální změny (těhotenství, období přechodu, užívání antikoncepce – hormonální terapie). Rizika přinášejí také sedavý způsob života, dlouhé stání, kouření a nevhodná strava.

 

Diagnóza bývá jednoduchá, zvláště u kmenových křečových žil, které vytvářejí často viditelné rozsáhlé provazce na dolních končetinách, zvýrazňující se ve stoje. V některých případech je nutno diagnózu zpřesnit pomocí zobrazovacích metod.

 

Léčba je individuální, závisí na rozsahu varixů, potížích a věku pacienta.

Konzervativní terapie spočívá v nošení kompresivních (elastických) punčoch, které zlepšují tlakové poměry v žilách. Léčba je vhodná pro většinu pacientů, ale křečové žíly neodstraňuje, právě tak, jako je neodstraňuje ani léčba medikamentózní. Ta slouží hlavně k zmírnění subjektivních nepříjemných pocitů např. „tíhy v nohou“.

 

Terapii a chirurgické řešení většinou určuje a doporučuje odborný lékař – angiolog.

Chirurgických postupů je více a volba záleží na rozsahu postižení.

 

Sklerotizace – je alternativou chirurgické léčby. Používá se u menších varixů a spočívá v aplikaci sklerotizační látky přímo do křečové žíly. Vlivem použitého prostředku dochází k místnímu zánětu žilní stěny a k následnému vazivovému hojení, které způsobí uzávěr varixu.

 

Chirurgická léčba je kompletní odstranění velkých varixů – křečových žil. V současnosti lze výkon na specializovaných pracovištích provést s krátkodobou hospitalizací nebo i ambulantně.

Při zákroku se speciální technikou a speciálním instrumentáriem vyjímá celá postižená žíla.

 

K chirurgickým miniinvazivním zákrokům se řadí flebektomie, při které se odstraňují křečové žíly menšího rozsahu několika malými chirurgickými vstupy.

 

Endovaskulární léčba, při které se k uzávěru křečových žil používá elektrokoagulace nebo fotokoagulace (pomocí laseru), je rovněž další chirurgickou metodou. Při tomto způsobu se uzavřené a vyřazené žíly buď vyjímají nebo dochází k jejich vstřebání.

Výkon je prováděn v místním znecitlivění, ambulantně (trvá asi 60 min.). Jeho výhodou je, že nezanechává jizvy. Není však hrazen pojišťovnou, pacient si musí zákrok hradit.

 

Po každém zákroku je nutno po nějaký čas nosit kompresivní obvaz na operované končetině.

Prevencí i součásti léčby je úprava životosprávy, vyšší pohybová aktivita, redukce hmotnosti i omezení těžké fyzické námahy a vyvarování se kouření.

 

Zdroj: VFN medialetter

Autor: zpracováno redakčně