Dotazy na VZP

VZP ČR vyplatí praktickým lékařům 220 milionů korun navíc


Kategorie: Dotazy na VZP 
11.září 2007
Dle tiskové zprávy, kterou uvedla Jana Víšková, tisková mluvčí VZP ČR, správní rada VZP ČR na svém zasedání 10. září 2007 přijala návrh vedení pojišťovny vyplatit v letošním roce praktickým lékařům bonifikace v celkovém objemu 220 milionů korun. Tyto peníze půjdou nad rámec oficiálních, vyhláškou daných plateb všem kvalitním lékařským praxím v oboru praktického lékařství. O 220 milionů korun navýší Všeobecná zdravotní pojišťovna rozpočet pro praktické lékaře i na rok 2008.

„Bonifikaci v podobě zvýšení platby za pacienta získají ty ordinace, které poskytují ekonomicky efektivní péči velkému počtu klientů VZP, nebo které působí v regionu, kde je nedostatek praktických lékařů. Peníze navíc dostanou i ti lékaři, kteří umožní vzdělávání a výchovu mladých praktiků v rámci své ordinace,“ uvedl po zasedání správní rady její předseda, náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr, a doplnil: „Nutno podotknout, že tento bod měla správní rada VZP na programu jednání dávno před tím, než praktičtí lékaři stávku vyhlásili. Tuto protestní akci správní rada nepovažuje za adekvátní stávající situaci, zvlášť s ohledem na to, že jednání stále probíhají a nejsou ukončena.“

 

Vedení VZP ČR navrhlo na příští rok zvýšit praktickým lékařům úhrady za jejich péči o 10 %, což je nejvíce ze všech odborností lékařů a zdravotnických zařízení. A nad rámec toho si kvalitní lékařské praxe mezi sebou rozdělí dalších (výše zmiňovaných) 220 milionů korun. A to jak v letošním, tak v příštím roce.

 

O předložených návrzích mohou praktičtí lékaři se zdravotními pojišťovnami vyjednávat ještě do 21. září a dojít k racionálnímu kompromisu. Místo toho ale zatím zástupci Svazu praktických lékařů striktně trvali na svých požadavcích, které by představovaly meziroční navýšení o 48 %. Tento požadavek je však nesplnitelný a ekonomicky mimo realitu a možnosti pojišťovny.

 

„Chtěl bych vyzvat všechny praktické lékaře, aby upustili od plánovaných nátlakových akcí, protože jsou předčasné, zbytečné a kontraproduktivní. Dohodovací řízení o úhradách na příští rok ještě neskončilo, takže jejich zástupci by se měli soustředit na vyjednávání, a tam přednést své argumenty a snažit se o racionální řešení,“ upozorňuje ředitel VZP ČR Pavel Horák, a dodává: „Je nutné si uvědomit, že jde o porcování koláče, jehož dělení musí mít logiku a zajistit maximální profit pro pacienta. Vzhledem k tomu, že praktici požadují téměř 50% nárůst, jistě si umí každý představit, kde bychom byli, by vzápětí zcela pochopitelně s podobnými požadavky přišla i ostatní zdravotnická zařízení v zemi. Nelze se vrátit k zadlužování systému, ani věnovat předpokládané navýšení příjmů zdravotního pojištění převážně jediné části zdravotnického systému. Mimo mnohé jiné problémy by pak bylo téměř nemožné pokrýt potřeby pacientů s těmi nejtěžšími onemocněními jako jsou, např. leukémie, další nádorová onemocnění, závažné revmatologické choroby, roztroušená skleróza a další drahé léčebné postupy s jejichž úhradou jsme letos začali.“

 

Místo stávající základní kapitační platby ve výši 36 Kč za pacienta měsíčně, a hodnoty 0,92 Kč za bod, by podle návrhu VZP lékaři měli dostávat 1 Kč za bod a minimálně 38 Kč za registrovaného pacienta. Tato základní sazba však platí pro pojištěnce ve věku 15 – 19 let, ale např. za dítě do 4 let pojišťovny platí 3,8 násobek této sazby.

 

Autor: zpracováno redakčně