Dotazy na VZP

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
10.duben 2007
Náš syn pracuje v zahraničí, v zemi Evropské unie. O dovolené chce přijet domů a potřeboval by navštívit svého lékaře. Může se přihlásit na 14 dní zpět do VZP? Co k tomu bude potřebovat?

Odpovídá JUDr. Marie Hirschová

ředitelka odboru mezinárodně právního

 

 

 

Při práci v jiném státě Evropské unie pro daného pracovníka platí právní režim upravující sociální zabezpečení (včetně zdravotního pojištění) tohoto státu. Vznik účasti na zahraničním systému pojištění má klient povinnost své české zdravotní pojišťovně neprodleně oznámit, a dříve či později doložit. Zároveň je povinen vrátit český průkaz pojištěnce (EHIC).

 

Předpokládáme, že zmiňovaná výdělečná činnost v zahraničí je jedinou výdělečnou činností vašeho syna v rámci zemí EU či Evropského hospodářského prostoru. Z účasti na systému zahraničního pojištění mu v zemi, kde pracuje (a je tedy i pojištěn) vzniká nárok na zdravotní péči v rozsahu a podle tamních právních předpisů. Pokud se týká ostatních členských států Evropské unie – jako držitel zahraničního EHIC průkazu, vydaného zemí, ve které výdělečnou činnost vykonává, právo na poskytnutí nezbytné zdravotní péče ve všech členských státech Evropské unie, včetně nezbytné léčebné péče při návštěvě České republiky.

 

 Zdravotní péče v České republice mu bude poskytnuta podle předpisů ČR v závislosti na zdravotním stavu a na plánované délce pobytu zde. Nemůže však jít o péči plánovanou či preventivní.

 

K ošetření je třeba vybrat si zdravotnické zařízení, které je navázáno na systém veřejného zdravotního pojištění. U lékaře se bude váš syn prokazovat svým (zahraničním) průkazem EHIC. V případě, že by jeho zahraniční zdravotní pojišťovna souhlasila s tím, že může v České republice čerpat zdravotní péči nad rámec péče nezbytné, je třeba, aby ho vybavila evropským formulářem E 112, na kterém bude tato další péče přesně specifikována.

 

Z výše uvedeného (na základě pravidel evropských nařízení) vyplývá, že pokud trvá účast na zahraničním systému pojištění v rámci Evropské unie, Evropského hospodářského prostoru nebo ve Švýcarsku, nelze obnovit účast na českém veřejném zdravotním pojištění.

 

Dle VZP

Autor: zpracováno redakčně