Dotazy na VZP

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
02.duben 2007
Všimla jsem si, že se v článcích o současném zdražování léků střídají pojmy úhrada a doplatek. Úhrada má klesat, ale doplatek růst. Jaký je rozdíl mezi úhradou a doplatkem? Nás pacienty zajímají u našich léků ceny, které zaplatíme v lékárně.

Odpovídá

Jana Víšková, tisková mluvčí

 

Mezi těmito pojmy je zásadní rozdíl. Správně by se totiž mělo psát „úhrada z veřejného zdravotního pojištění“ a „doplatek pacienta“. Pokud se použije zkráceného pojmu, může to být pro většinu lidí matoucí. To, co vy označujete cenou, je ve skutečnosti onen doplatek.

 

Pro to, zda vůbec a kolik bude pacient za lék v lékárně doplácet, je podstatných několik věcí. Ceny léků (tj. maximální ceny, za kolik lék může být na našem trhu) stanoví svým výměrem ministerstvo financí. Ministerstvo zdravotnictví pak stanovuje výši úhrad léčiv ze zdravotního pojištění, tedy to, kolik maximálně mohou za daný lék hradit zdravotní pojišťovny. Pokud jsou tyto dvě částky stejné, je lék plně hrazen ze zdravotního pojištění, a pacient v lékárně nic nedoplácí. Častější však je, že stanovená maximální možná úhrada ze zdravotního pojištění je nižší, než kolik činí maximální cena léku, a pak rozdíl doplácí pacient. Proto, jestliže se – při stejné ceně léku – sníží úhrada léku pojišťovnou, je logické, že musí pacient doplatit více.

 

Na webových stránkách VZP ČR (www.vzp.cz) jsou publikovány aktuální číselníky léků i prostředků zdravotnické techniky. Samozřejmě předpokládáme, že je potřebují hlavně lékaři, takže jsou zařazeny v sekci pro lékaře. Je tam i seznam plně hrazených léčivých přípravků, tedy těch, na které pacient nedoplácí. Lékař by vás tedy měl být schopen v každém případě informovat, jaká může maximálně být částka, kterou v lékárně budete doplácet. Přesný obnos vám sdělit nemůže, protože výsledná částka závisí i na cenách od jednotlivých dodavatelů či na tom, zda lékárna uplatní plnou výši své marže atd. Podrobné informace k nové lékové vyhlášce, tedy mj. ke snižování, resp. zvyšování úhrad najdete na stránkách ministerstva zdravotnictví.

 

 

Jana Víšková

tisková mluvčí VZP

Autor: zpracováno redakčně