Zajímavosti

Světový den boje proti tuberkulóze 2007


Kategorie: Zajímavosti 
22.březen 2007
Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlašuje již tradičně 24. březen Světovým dnem boje proti tuberkulóze. Hlavním tématem letošního dne je slogan „TB anywhere is TB everywhere“ což znamená že výskyt tuberkulózy kdekoliv představuje její výskyt všude. Má zdůraznit, že přes všechny úspěchy globálního boje proti tuberkulóze zůstává tuberkulóza celosvětově rozšířeným infekčním onemocněním, které nerozeznává hranice jednotlivých států a až dosud se vyskytuje, i když v různé míře, ve všech zemích této planety.

Cíl WHO je dosáhnout v pokud možno největším počtu zemí záchyt alespoň 70 % nových onemocnění a alespoň u 80 % z nich dosáhnout léčebného úspěchu. Cíl byl v tomto roce splněn  u 50 resp. 25 zemí. Každý rok zůstává dosud na světě přibližně 2 miliony nových aktivních tuberkulózních onemocnění nepoznáno.

 

Předběžné údaje za rok 2006 ukazují, že v České republice s největší pravděpodobností nedošlo ke vzestupu v počtu nově zjištěných a hlášených aktivních TB onemocnění a že obdobně, jako v roce 2005 jde o počet nižší než 10, nebo dokonce nižší než 9 na 100 000 obyvatel. Proto je nadále řazena Česká republika mezi země s příznivou situací TB, která je pod kontrolou. Z přibližně 900 nových  TB onemocnění připadalo v roce 2006 12 % na cizince (osoby narozené mimo ČR) a většina zbývajících na osoby, které žijí v nevhodných hygienických podmínkách, vyznačují se nízkou péčí o svoje zdraví a obecně sklonem k migraci. Jsou však potenciálními zdroji přenosu tuberkulózy na ostatní obyvatelstvo.

 

Léčení tuberkulózy bylo  u nás v roce 2006 úspěšné pokud jde o stabilní část populace. Určitý problém představují výše uvedené rizikové skupiny, mezi kterými se vyskytují obávané formy tuberkulózy rezistentní na léky, včetně těch nejzávažnějších MDR-TB (mnohočetně rezistentní) a XDR-TB (rozšířená rezistence, téměř vylučující účinnou léčbu).

 

Je proto možné pouze uvítat téma letošního Světového dne boje proti tuberkulóze a zapojení Magistrátu hlavního města Prahy do řešení problému bezdomovců, jako jedné z hlavních rizikových skupin TB. Právě pomoc vládních a nevládních organizací je rozhodující pro úspěch zdravotníků v jejich snaze vyhledat a vyléčit TB u rizikových skupin a chránit tak i zdraví naší další populace. Více informací WHO o Světovém dni boje proti tuberkulóze na:

http://www.who.cz/media_tbc.htm

 

 

I když 24. března 2007 uplyne již 125 let od objevení původce tuberkulózy Robertem Kochem, zůstává toto onemocnění nadále celosvětovým problémem. Jedna třetina lidstva je tuberkulózou nakažena a každý rok na celém světě onemocní touto chorobou více než 9 miliónů lidí. Každou jednu vteřinu se infikuje tuberkulózou jeden člověk, uvedl na tiskové konferenci 22. 4. 07 prof. MUDr. Jiří Homolka, DrSc., přednosta I. kliniky tuberkulózy a respiračních nemocí 1. LF UK a VFN v Praze.

 

V současnosti je tuberkulóza jednou z nejčastějších příčin úmrtí v rozvojových zemích (je nejčastější příčinou smrti z infekčních chorob). Za posledních deset let zemřelo celosvětově na TB 30 miliónů lidí. Přesto, že Světová zdravotnická organizace vynakládá na kontrolu TB částky řádově v desítkách miliard dolarů, nedaří se tuto chorobu udržet pod kontrolou a počet onemocnění tuberkulózou celosvětově stoupá průměrně ročně o 0,4%.

Nejvyšší nárůst TB onemocnění je zaznamenáván v zemích subsaharské Afriky a zemích bývalého Sovětského svazu. Za posledních deset let se například v Rusku počet TB onemocnění zdvojnásobil. Zatímco jen v Rusku ročně onemocní tuberkulózou téměř 200 000 osob, v Evropské Unii bylo v roce je zjištěno 65 000 TB onemocnění.

 

Česká republika je řazena mezi země s příznivou situací v TB s její fungující kontrolou, jak již bylo uvedeno. Je však situována na pomezí zemí se situací méně příznivou a neefektivní kontrolou. To je jedna z příčin proč je nadále nutné věnovat této chorobě intenzivní pozornost a nepolevovat v bdělosti nad jejím dohledem, zachovávat preventivní opatření (očkování dětí do jednoho roku života, přeočkování po deseti letech, vyhledávání a dozor nad rizikovými skupinami obyvatel (imigranti, bezdomovci) a účinná léčba! Vzhledem k nárůstu infekcí rezistentními tbc kmeny na léčbu bude se i tato situace v ČR řešit. V Tomayerově nemocnici v Praze bude otevřeno od dubna 2007 speciální oddělení pro léčbu osob s rezistentní formou tbc.

Autor: zpracováno redakčně