Dotazy na VZP

Otázka týdne pro VZP ČR


Kategorie: Dotazy na VZP 
19.březen 2007
Jsem podnikatel a v půli roku 2006 jsem přešel od jiné pojišťovny k VZP. Mám vyplňovat formulář pro zdravotní pojištění za rok 2006 jen u VZP, nebo ho musím podávat dvakrát, i u mé původní pojišťovny? Je formulář jen jeden, nebo má každá pojišťovna svůj?

Odpověď

Mgr. Tomáše Červinky, ředitele odboru výběru pojistného  VZP ČR

 

 

Osoba samostatně výdělečně činná je povinna do osmi kalendářních dnů po podání Přiznání k dani z příjmů za příslušné zdaňovací období předložit vyplněný formulář Přehled o příjmech a výdajích všem zdravotním pojišťovnám, u kterých byla v tomto období pojištěna.

 

Pokud osoba samostatně výdělečně činná změnila během roku zdravotní pojišťovnu, musí odvést těmto zdravotním pojišťovnám poměrnou část pojistného podle doby pojištění u každé z nich.

 

Údaje se do příslušného formuláře uvádějí vždy za celé rozhodné období kalendářního roku. Pro výpočet pojistného u každé zdravotní pojišťovny se tedy zapisují i údaje platné k době pojištění u jiné zdravotní pojišťovny. Celkové roční pojistné se dělí mezi zdravotní pojišťovny poměrnou částí. Může se tak stát, že jedna zdravotní pojišťovna neobdrží na pojistném ani částku rovnající se součtu minimálních záloh na pojistném. Celkové pojistné hrazené oběma zdravotním pojišťovnám však musí v součtu odpovídat alespoň součtu minimálních záloh na pojistném za celý rok.

 

Formulář Přehled o příjmech a výdajích vydává každá zdravotní pojišťovna svůj. Zákon tuto povinnost ukládá pouze VZP ČR, vydávání vlastních formulářů ostatním zdravotním pojišťovnám nezakazuje. Tiskopisy VZP jsou k dispozici na kterémkoli územním pracovišti VZP nebo na www.vzp.cz.

Autor: zpracováno redakčně