Zajímavosti

Kochleární implantáty v České republice


Kategorie: Zajímavosti 
06.březen 2007
Sluch je smyslem, který nám umožňuje rozvoj řeči a komunikaci s ostatními lidmi. Je hlavním zdrojem informací pro naši orientaci v okolním světě, umožňuje mozku správné hodnocení signálů z jiných smyslů a orgánů, je předpokladem pro rozvoj abstraktního myšlení. Jeho závažná porucha má vždy značný dopad na kvalitu života postiženého jedince, jak v oblasti citové a intelektuální, tak v oblasti sociální a ekonomické. Díky výkonným sluchadlům a kochleárním implantátům dnes existuje možnost velmi účinné rehabilitace dětí se závažnou poruchou sluchu. Pokud je poskytnuta včas, může dítěti zajistit rozvoj plnohodnotné komunikace a zařazení do běžného života ve slyšící společnosti.

Kochleární implantát je elektronická smyslová náhrada, která přímo elektricky stimuluje sluchový nerv uvnitř hlemýždě vnitřního ucha. Poskytuje tak sluchové vjemy neslyšícím osobám, jejichž vláskové buňky jsou poškozeny, ale zbytek sluchové dráhy je zachován. Vlastní implantát se zavádí chirurgicky pod kůži za uchem a svazek elektrod do hlemýždě vnitřního ucha. Vnější část implantačního systému, mikrofon a vysílací cívka, se nosí za uchem a řečový procesor může být buď závěsný jako sluchadlo nebo kapesní.

Optimální věk pro zavedení kochleárního implantátu je mezi 1,5 – 2 roky. Díky kochleárnímu implantátu je sluch jediným smyslem, který lze účinně nahradit.

 

Nezbytným předpokladem úspěchu sluchové rehabilitace je její včasné zahájení. Účinnou metodou je tzv. screening sluchu, který je možno provést již v prvních dnech života novorozence. V ČR není screening sluchu zaveden celoplošně, provádí se v některých velkých porodnicích v Praze, Brně, Plzni, Hradci Králové, Českých Budějovicích, Ostravě, Olomouci, Mladé Boleslavi a Sokolově, a postupně se rozšiřuje na další pracoviště.

 

Vzhledem k tomu, že mozek je nejlépe připraven na rozvoj sluchových a řečových schopností v prvních dvou letech života, potřebuje dostávat co nejvíce sluchových vjemů právě v této době. Každý měsíc má pro rozvoj komunikačních schopností dítěte velký význam. Období největší „plasticity“ mozku pro sluch a řeč je však časově omezené, později nelze poruchu dokonale napravit.

 

 Země, kde byl zaveden celoplošný screening sluchu u novorozenců, hlásí posun diagnózy sluchové poruchy do věku 2 – 3 měsíců.

 

Rozeznáváme poruchu sluchu převodní a percepční. Převodní porucha sluchu, kterou způsobuje například postižení vnějšího nebo středního ucha, většinou bývá jen přechodná a dá se vyléčit medikamenty, případně operací.  Percepční porucha, která se týká vnitřního ucha, tzv. hlemýždě, vyléčit ani operovat nelze.

Vrozená oboustranná percepční vada sluchu je natolik závažná, že významně narušuje rozvoj komunikačních schopností dítěte. Vyskytuje se  přibližně u jednoho z tisíce narozených dětí. Při porodnosti 90 000 dětí ročně se tedy každý rok narodí 90 dětí se závažným postižením sluchu.  

 

Pokud se potvrdí podezření na vadu sluchu, je nutné, aby byla dítěti co nejdříve přidělena sluchadla a zahájena intenzivní logopedická péče. Sluchadla jsou dítěti vždy přidělována
i v případě, kdy je vada sluchu tak závažná, že se uvažuje o kochleární implantaci.

 

Kochleární implantát dává naději na plnohodnotný život ve slyšící společnosti. Umožňuje neslyšícím dětem naučit se slyšet, mluvit, vzdělávat se mluvenou řečí, navštěvovat normální školu, běžně komunikovat se slyšícími. Je však nutno jej poskytnout co nejdříve, aby mohl být jeho potenciál plně využit.

 

Kochleární implantát je poskytován neslyšícím po celém světě už přes 20 let. Užívají jej desítky tisíc dětí z celého světa a jeho přínos byl na základě dlouhodobých zkušeností opakovaně prokázán ve světě i u nás. Byl dokonce ověřen i u dětí s vícečetným postižením,
u kterých se původně o jeho efektivitě pochybovalo.

 

Program kochleárních implantací byl v ČR zaveden v roce 1993 a kochleární implantát byl poskytnut do konce roku 2006 270 dětem a 100 dospělým. V České republice je Centrum kochleárních implantací, zvlášť pro děti a zvlášť pro dospělé, soustředěno ve Fakultní nemocnici v Motole.  (zdenek.kabelka@fnmotol.cuni.cz)

Dle Best Communication

Více: darina.miklovicova@bestcg.com

Autor: zpracováno redakčně