Co víme o chřipce

WHO oznamuje nadějné výsledky v očkování proti ptačí chřipce


Kategorie: Co víme o chřipce 
20.únor 2007
Setkání odborníků WHO pro řešení přípravy vakcíny proti ptačí chřipce v Ženevě přineslo značný pokrok. Na prototypech vakcín proti ptačímu viru typu H5N1 se v současnosti podílí již šestnáct výrobců z deseti zemí. Pět z nich zahrnuje do výroby vakcín rovněž další typy ptačího viru (H9N2, H2N2 a H5N3).

Ku dnešnímu dni je dokončeno nebo dobíhá více než čtyřicet klinických zkoušek vakcinace u lidí. Jsou zaměřeny na zdravé dospělé osoby. Některé společnosti, po zvážení kompletní bezpečnosti vakcíny, začaly s klinickými zkouškami vakcín také u starších jedinců a u dětí. Zatím všechny vakcíny byly bezpečné a byly dobře tolerovány.

 

Prezentované výsledky přesvědčivě ukazují, že nově vyrobená vakcína proti chřipce způsobené ptačím virem přináší možnou imunitní ochranu proti viru H5N1 i pro možné regionální varianty. Vakcína obsahuje malé množství antigenu, což znamená, že může být vyrobeno v případě epidemie větší množství dávek!

 

Výsledky byly předloženy a staly se  předmětem diskusí na setkání odborníků WHO ve dnech 15. – 16. února 2007 v Ženevě. Během dvou let je to již třetí setkání, ale právě toto setkání ukázalo výrazný pokrok ve výsledcích a ukázalo také možnost výroby vakcíny proti viru ptačí chřipky a reálný  obraz budoucích aktivit v prevenci před možnou očekávanou pandemií.

 

Více než 100 expertů na výrobu vakcín z akademií, národních a regionálních institucí veřejného zdraví, z farmaceutického průmyslu a dozorčích  orgánů se podílí na WHO iniciativě pro výzkum vakcín a na Celosvětovém chřipkovém programu WHO (WHO Initiative for Vaccine Research and the WHO Global Influenza Programme).

 

Ačkoliv výsledky jednání jsou velice nadějné, WHO důrazně upozorňuje, že  dosavadní výrobní kapacity by v případě světové pandemie nemohly splnit veškeré požadavky na počet vakcín. Průběžná výrobní kapacita se odhaduje na méně než 400 milionů dávek sezónní třísložkové vakcíny.

 

Proto uvolňuje WHO 10 miliard U$ dolarů pro GAP (Celosvětový  pandemický chřipkový plán) po dobu deseti let. Jedním z cílů je rovněž umožnit i rozvojovým zemím samostatnou výrobu vlastních vakcín.

Více na: www.who.int

 

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně