Zajímavosti

Nejhlubší propad ve spotřebě léčiv za posledních pět let


Kategorie: Zajímavosti 
01.únor 2007
Trh s léky se podle údajů IMS Health (Mezinárodní agentura specializovaná na výzkum farmaceutického trhu) meziročně propadl o 4,1 % v počtu spotřebovaných balení a o 0,5 % ve finančním vyjádření. Celkové náklady na zdravotnictví přitom ve stejném období v České republice rostly. Propad ve spotřebě léků jde proti vývoji celosvětového trhu s léky (ve finančním vyjádření průměrně o 6 % ročně!), jehož růst je způsoben jednak uváděním nových léků na trh (či jejich nových forem), ale především celosvětovým stárnutím populace a vývojem k účinnější léčbě.

Spotřeba léčiv v ČR trvale klesala od října 2005. Rok 2006 se však zapsal jako rok největšího propadu. Trh s léky klesal  nejen v nižším počtu předepsaných balení, ale také ve finančním vyjádření. Nejvýraznější byl v 1. a 3. čtvrtletí. Ve 2. a 4. čtvrtletí byl mírně rostoucí, ale výsledek propadu ve spotřebě léčiv za celý rok nezvrátil.

 

Konkrétní 4% pokles ve spotřebě léků  byl zaznamenán v pěti velkých terapeutických skupinách (kardiovaskulární, neurologické, respirační, metabolické a muskuloskeletární), které představují dohromady 78 % všech spotřebovaných balení.

 

Pokles spotřeby léků rovněž nekoresponduje s vývojem doplatků pacientů.  Zatímco celkové výdaje pojišťoven na léky v uplynulém roce klesly, průměrné doplatky pacienta v uvedeném období rostly.  Z údajů Českého statistického ústavu vyplývá, že v prvním čtvrtletí 2006 každý pacient doplatil průměrně za léky 172 Kč, ve druhém 167 Kč, což je o 16, resp. 7 % více než ve stejných obdobích předchozího roku. Největší nárůst šel opět na domácnosti důchodců, včetně invalidních. V prvním čtvrtletí doplatil každý důchodce průměrně o 100 Kč více než zaměstnanec..

 

Data IMS Health jsou založena na prodejích distributorů léků do veřejných a nemocničních lékáren, pokrývají více než 99,5 % prodejů velkodistributorů léčiv. Nezahrnují ale tzv. přímé prodeje realizované výrobci bez účasti distributorů. Týká se zejména velmi nákladných léků v oblasti onkologie a dalších vybraných onemocnění. Také prodeje v Kč jsou vyjádřeny v cenách výrobce, nikoliv ve výdajích pojišťoven na léky.

 

Data SÚKL (Státního ústavu pro kontrolu léčiv) zpracovávají údaje o množství všech léčivých přípravků procházejících distribučním řetězcem, včetně přímých prodejů.

Údaje o finančních objemech jsou jen horním odhadem výdajů pro konečné spotřebitele.

Vycházejí z nákupních cen oznámených distributory a výrobci, ke kterým je vždy připočtena maximální možná výše obchodní přirážky a jsou již navýšeny o DPH. Skutečnou výši přirážky a její rozdělení mezi lékárnu a distributora nelze ze sledovaných údajů určit. Výpočet nezahrnuje situace, kdy nebyla využita plná výše marže.

Více na : www.mafs.cz

Autor: zpracováno redakčně