Bolest

Endoskopie v páteřní chirurgii a další novinky


Kategorie: Bolesti zad 
09.leden 2007
Novým trendem, který se začíná uplatňovat i v oboru spinální chirurgie je použití endoskopické techniky v případech, kdy je např. nutno uvolnit nervové struktury komprimované poškozeným obratlem, následně páteř fixovat a provést výplň operovaného obratle.

Výkon při klasické operaci je náročný pro pacienta i operatéra. Je také spojen s relativně velkým zásahem do zádových svalů. V současné době lze výkon, včetně stabilizace poškozeného úseku provádět i endoskopicky za kontroly optického přístroje zavedeného přímo do operačního pole a fixaci obratle provést přes kůži..

Výhodou je minimalizace krevních ztrát, redukce pooperačních bolestí a zkrácení doby hospitalizace i rehabilitace.

 

Nové technologické postupy v chirurgii využívají také specifických vlastností šicích vláken – a to kombinací vstřebatelného a nevstřebatelného šicího materiálu při aplikaci tzv. prostorové síťky. Síťka se používá např. pro zpevnění břišní stěny (po operacích kýly apod.) nebo ke zpevnění pánevního dna.

Vstřebatelná vlákna síťky se hydrolyzují během 60 –70 dní, což je doba, kdy se v operační ráně vytvářejí vlastní kolagenní vlákna. Ta prorůstají mezi nevstřebatelný šicí materiál a následně tvoří zpevnění tkání během hojení. Kombinací obou materiálů dochází k ideálnějšímu hojení a dlouhodobé účinnosti implantované síťky v místech vyžadujících zpevnění.

 

Samouzlící kotvička – patří rovněž k novinkám používaným speciálně ve sportovní medicíně. Je vyrobena ze vstřebatelného šicího materiálu a konstruována tak, že se dá zachytit (a upevnit) ke tkáním nejen pro zpevnění kloubního pouzdra, při natržení svalů nebo šlach, ale také bez nutnosti vázání uzlů při její aplikaci.

 

 Používá se při poraněních ramenního kloubu při sportu (opakovaná poranění ramenního kloubu hokejistů, fotbalistů, cyklistů, atletů i dalších), které má za následek nestabilitu ramenního kloubu (vyskakování z kloubního pouzdra uvolněním vazů). Umístění zpevňující kotvičky do ramene se provádí artroskopicky (rovněž za přímé optické kontroly). Pacient asi po třiceti minutovém výkonu může být propuštěn do domácího ošetření  ještě v den provedeného zákroku.

 Dle AMIcommunications – e-letter9.

Autor: zpracováno redakčně