Cestování

Přepravujete domácí zvířata bezpečně?


Kategorie: Cestování 
09.listopad 2006
V rámci bezpečného provozu na silnicích s cílem snižování všech rizik ohrožujících účastníky, (jak pro letošní rok vyhlásila WHO) je věnována rovněž pozornost přepravě domácích zvířat, zejména psů a koček. Domácí zvířata by však měla být přepravována bezpečně, aby nebyla ohrožena sama nebo neohrožovala řidiče nebo spolujezdce.

Ačkoliv v České republice přímo nenařizuje použití speciálního zádržného systému tak, jako je v případě dětí, je při přepravě domácích zvířat dbát rovněž několika základních zásad a vědět, že v případě dopravní nehody, se může nezajištěné zvíře proměnit v letící střelu.

 

    Víte například, že pes přibližně o hmotnosti  22 kg bude v případě dopravní nehody vržen vpřed silou odpovídající hmotnosti dvanácti silných mužů?

 

    Nezajištěné zvíře může rozptylovat řidiče právě v atypickém prostředí a  vyžadovat pozornost člověka.

 

    Nezajištěné zvíře může ale také v případě nehody napadnout a vážně zranit ty, kteří se pokoušejí poskytnout první pomoc nebo jim poskytnutí první pomoci přímo znemožnit.

 

    Vyděšené zvíře, které unikne z vozidla po nehodě, může snadno přijít samo k úrazu nebo ohrozit ostatní zúčastněné i náhodné svědky.

 

Pro bezpečnou přepravu domácího zvířete v automobilu je rovněž nutno dodržovat určité zásady. Britské Ministerstvo dopravy (DfT) a Královská společnost pro prevenci nehod (RoSPA) nabízejí následující:

 

    pro přepravu větších psů je ideální vozidlo kombi, kdy je zvíře odděleno od posádky fyzickou zábranou,

 

    pokud to není možné, doporučuje se použití speciálního postroje pro psa, který je připevněn k zapnutému bezpečnostnímu pásu,

 

    v případě přepravy menších psů a koček je doporučována dostatečně velká přepravka umístěná ve vozidle tak, aby v případě kolize nemohla ohrozit cestující ve vozidle – doporučuje se její připevnění bezpečnostním pásem, nebo umístění za sedadlem v prostoru nohou,

 

    pro uklidnění zvířete je doporučováno poskytnout mu po dobu přepravy jeho hračku, pokrývku nebo něco, z čeho bude cítit svého pána.

 

    Určitě se nedoporučuje přeprava zvířete na předním sedadle, jeho zajištění bezpečnostním pásem a umístění tam, kde je aktivovaný airbag.

 

Zdroj: Carrying Pets Safely, RoSPA, Department for Transport, Velká Británie, 2006

Dle Ing. Jaroslava Hořína, MD ČR

Autor: zpracováno redakčně