Co víme o chřipce

Prevence chřipky a co neovlivníte


Kategorie: Projevy chřipky 
02.listopad 2006
Chřipka obvykle probíhá ve větších epidemiích na jaře a na podzim. Pamatujte na několik jednoduchých rad jak se onemocnění vyhnout. Stoprocentně účinný recept není. Existují však možnosti jak riziko chřipky výrazně snížit, nebo alespoň zmírnit její průběh.

 

 

První z nich je omezit možnost kontaktu s virem. V době zvýšeného „řádění“ chřipky se vyhněte pobytu ve společnosti většího množství lidí. Nenavštěvujte kina, divadla a supermarkety. Omezte na minimum i cestování v prostředcích hromadné dopravy. Druhým opatřením je podpora imunitního systému. Zvyšte příjem vitamínů a tekutin. V případě, že nemůžete zajistit příjem vitamínů potravou, obstarejte si některý z multivitamínových přípravků. Kromě vitamínu C by měl obsahovat i zinek a selen. Teple se oblékejte.

 

Proti viru vakcínou

Vhodným prostředkem k prevenci chřipky je očkování. Provádí se každoročně před vypuknutím virových nákaz v podzimních měsících. Chránit před chřipkou Vás dokáže po dalších 6 až 12 měsíců. Ani toto opatření však nemusí být vždy účinné. Principem očkování totiž je odhad, který z mnoha druhů viru bude daný rok nejrozšířenější. Proti němu je namířena vakcína. V případě, že dojde k neočekávané změně (mutaci), mohou být chřipkou ohroženi i očkovaní lidé. Přesto platí, že očkování je jednou z nejúčinnějších způsobů ochrany. Podstoupit by jej měly zejména rizikové skupiny.

 

Životospráva

Základní podmínkou účinné prevence je zdravý a otužilý organismus. Takový má mnohem větší šanci ubránit se infekci než organismus oslabený. Ke zdravému a odolnému organismu vede cesta následujícími kroky:

 

·         dostatek tělesného pohybu

·         pobyt v čistém životním prostředí.

·         dostatek spánku a odpočinku

·         pestrá strava se zastoupením všech druhů potravin

 

Zní vám tyto rady jako tolik oblíbené poučky Vaší matky nebo paní učitelky? Chybí už jen „teple se oblékej“ a „vezmi si čepici“. Proč ale hledat složitá řešení tam, kde stačí následovat jednoduchých a osvědčených rad?

Autor: MUDr. Jiří Pešina