Defininice chřipky

Co je a není chřipka?


Kategorie: Defininice chřipky 
18.říjen 2006
Pro mnoho lidí je chřipka totéž co nachlazení nebo angína. Je to obecně rozšířený omyl. Jako nachlazení se označují běžně se vyskytující příznaky jako je rýma, škrábání v krku a zvýšená teplota. I když nachlazení je také způsobeno viry, od chřipky se výrazně liší. Angína, nebo přesněji zánět mandlí, je zase způsobena bakteriální infekcí. Je tedy zřejmé, že lidový výraz mám chřipku je zavádějící, i když asi každý pochopí, co máte na mysli.

 

Co na to slovník?

Chřipka je nakažlivé virové onemocnění postihující převážně dýchací cesty. Má výrazné celkové příznaky, jako je horečka, bolesti hlavy, svalů a kloubů.

Jak ji poznat?

Stejně jako ne každé nachlazení je chřipka, je třeba si dávat pozor i na nemoci, které se mohou jako chřipka tvářit, ale ve skutečnosti představují zcela jiný problém. Rýma a bolest hlavy spojená s horečkou mohou být příznakem bakteriálního zánětu vedlejších dutin nosních. Kašel je přítomný jak u onemocnění horních cest dýchacích, tak u nemocí průdušek a plic. Bolest hlavy spojená s bolestí očí a světloplachostí může být příznakem zánětu mozkových blan neboli meningitidy. Myslete na to, pokud se při zdánlivé chřipce nedostavuje během několika dnů pokles teplot a úleva. V takových případech je na místě neprodleně vyhledat lékaře.

Kde se vzala?

Typicky česky znějící jméno „chřipka“ má pravděpodobně svůj původ ve staročeském slově „chřípěti“, které označovalo chraptění nebo sípání. Zajímavý je i další osud slova. Ruská podoba základu „chrip“ byla přibližně v 18. století přejata do francouzštiny a němčiny. Vzniklo označení „grippe“. Odtud se slovo vrátilo zpět do ruštiny a polštiny. Dnes v ruštině najdete slovo „grip“ a v polštině „grypa“. Ve většině ostatních evropských jazyků je chřipka označována jako „influenza“. Tento název vychází z latinského označení „influere“ – vtékat, vlévat se. Souvislost chřipky a „tečení“ si lze vysvětlovat jakoby rozlévající se epidemií.

Autor: MUDr. Jiří Pešina