Bolesti zad

Výsledky klinické studie léku pro ankylozující spondylititu


Kategorie: Bolesti zad 
11.červenec 2006
Na Evropském revmatologickém kongresu EULAR 2006 (European League Against Rheumatism), který se konal koncem června v Amsterodamu, prezentovala farmaceutická společnost Abbott výsledky dvou analýz z fáze III velké klinické studie s lékem HUMIRA (adalimumab) u ankylozující spondylitidy (AS).

 

První analýza této roční studie prokázala, že lék dosáhne snížení příznaků u pacientů s AS po 12 týdnech léčby, druhá potvrdila rychlé a statistický významné snížení bolesti a únavy u pacientů s AS již od druhého týdne léčby ve srovnání s placebem. Zlepšení přetrvávalo nejméně po dobu 24 týdnů, kdy bylo provedeno další hodnocení.

 

Ankylozující spondylitis – Bechtěrevova choroba, je zánětlivé onemocnění,  kloubů, převážně páteřních, v těžších fázích – většinou u mužů - způsobujících ztuhlost zad a úplné omezení pohyblivosti. Bývá spojeno s dalším zánětlivým onemocněním velkých kloubů (ramenní, kyčelní), očí, kůže a střev. Příčina není dosud známá.

 

Po prezentaci klinických výsledků studie ATLAS (Adalimumab Trial Evaluating Long-Term Efficacy and Safety in AS) na EULAR 2006 následovalo schválení Evropské unie, kterým  lék získal  indikaci pro léčbu těžké aktivní AS. Toto postižení, spolu s revmatoidní artritidou a psoriatickou artritidou se stalo třetí indikací ze šesti autoimunitních onemocnění, pro která je lék určen.

Autor: zpracováno redakčně