Co víme o chřipce

Přenos ptačí chřipky mezi lidmi potvrzen


Kategorie: Co víme o chřipce 
28.červen 2006
Světová zdravotnická organizace ( WHO) potvrdila zprávu o prvním přenosu ptačí chřipky mezi lidmi. Tímto prvním případem byl Indonésan, který se virem H5N1 nakazil od svého 10ti-letého syna a na ptačí chřipku zemřel. Tato zpráva byla uveřejněna tento pátek.
Podle vědců virus zmutoval během onemocnění chlapce a to pouze nepatrně, zatím naštěstí ne tím způsobem, aby byl snadno přenosný mezi lidmi. Otec mohl být synem nakažen jejich blízkým a déle trvajícím kontaktem. Tento virus zaujal WHO a Centra pro kontrolu a prevenci nemocí z toho důvodu, že byl s největší pravděpodobností z osoby na osobu přenesen.

V předchozích případech, při kterých také vzniklo podezření na interhumánní přenos, nebylo možné testovat vzorky pacientů nebo nalezený virus byl shodný s viry vyskytujícími se v dané oblasti. Přestože vědci stále zdůrazňují, že virus ptačí chřipky, který způsobil úmrtí miliónů ptáků na celém světě, se mezi lidmi nepřenáší, stále se obávájí mutace viru a následné devastující pandemie.

Ptačí chřipkou se dosud na světě nakazilo více než 200 osob, většina z nch byla s nakaženými ptáky v blízkém kontaktu. Již delší dobu však vědci spekulují o možnosti přenosu ptačí chřipky z osoby na osobu. K tomu by mělo dojít blízkým a dlouhodobým kontaktem s nemocnou osobou.

Vědci uvedli, že jediné, co mohou nyní s jistotou tvrdit je, že ptačí chřipka se nyní přenáší snadněji než dříve.

NY Times on line

Autor: MUDr. Sylva Šebková