Žloutenka

Ještě 14 dní zlevněná vakcína proti žloutence typu A


Kategorie: Žloutenka 
19.květen 2006
Dle TZ ze dne 16. května 2006 mají rodiče už jen dva týdny na to, aby svým dětem do 15 let koupili očkování proti žloutence typu A se slevou. Tříměsíční kampaň na podporu preventivní ochrany dětí proti hepatitidě A končí 31. května. Pediatři doporučují očkování proti hepatitidě A stále častěji – výskyt tohoto onemocnění totiž po několika klidných letech v minulém roce i letos výrazně stoupl. Podle statistik Národního referenčního centra pro analýzu epidemiologických dat se od začátku letošního roku do konce 18. týdne žloutenkou typu A nakazilo již 63 lidí, což je přibližně stejně jako za celý rok 2004.

Pediatři uvádějí, že zájem o očkování proti hepatitidě A se v průběhu kampaně zvýšil. Na očkování přispívají i některé zdravotní pojišťovny. Je výhodné ochránit děti ještě před letními prázdninami, kdy se  mohou infikovat při běžných každodenních aktivitách, jako pojídání nemytého ovoce, pití nápojů s ledem nebo lízání zmrzliny… Děti by se proti hepatitidě typu A měly očkovat také proto,  že infekce u nich často probíhá bezpříznakově a mohou tak nepozorovaně přenést nákazu na dospělé, u kterých má nemoc závažnější průběh. 

 

Riziko nákazy hepatitidou A lze snížit bedlivým dodržováním hygieny, stoprocentně však chrání pouze očkování. Je řada případů, které dokazují, že ani mytí rukou nestačí.

Očkovací schéma se skládá ze dvou dávek, z nichž druhá se aplikuje 6-12 měsíců po první. Ochrana nastupuje 2-4 týdny po první dávce.  Očkování předepíše praktický dětský lékař, rodiče si pak vakcíny zakoupí na recept v lékárnách.  Do konce května mohou oproti běžným cenám ušetřit 350 Kč a pořídit dětem do 15 let očkování celkem za 1395 Kč (cena za obě dávky).  Kampaň začala 1. března a v jejím rámci bylo v ČR dosud naočkováno přibližně 7000 dětí.

Více na: www.zloutenky.cz.

Autor: zpracováno redakčně