Astma

Onemocnění astmatem vzrůstá v Evropě i v ČR – Světový den astmatu


Kategorie: Astma 
27.duben 2006
V letošním prvním květnovém týdnu bude v mnoha zemích probíhat připomenutí Světového dne astmatu. Ve spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) jej vyhlašují Globální iniciativa pro astma a Globální iniciativa pro alergickou rýmu. Česká republika se připojuje k těmto významným celosvětovým aktivitám. Jejich spolupořadatelem je Česká iniciativa pro astma (ČIPA o.p.s.). Téma letošního ročníku je stejné jako v předchozím roce: “Nenaplněné potřeby v péči o astma“. Cílem Světového dne astmatu 2006 není jen ukázat úspěchy, ale i kriticky zhodnotit současný stav péče o astmatiky a alergiky v jednotlivých zemích, jak upozornili prim. MUDr. Viktor Kašák, z oddělení respiračních onemocnění a sekretář Čipa o.p.s., prof. MUDr. Václav Špičák, CSc.,z dětského odd. FN Na Bulovce a ředitel Čipa o.p.s., a MUDr. Irena Krčmová, CSc., z alergologického odd. v Hradci Králové na tiskové konferenci 26. 4. 06 v Praze.

Jednou z oblastí, které byly označeny jako potřebné ke zlepšení, je rozpoznání a určení stavu astmatického pacienta. Kvalitně řízená preventivní léčba je závislá na spolupráci lékaře a pacienta a umožňuje dosažení velmi dobrých výsledků a zlepšení kvality jeho života. Ačkoliv dle statistiky trpí astmatem  každý dvanáctý Čech, zdaleka ne každý nemocný dosahuje jeho úplné kontroly. Moderní farmakoterapie přitom tuto kontrolu umožňuje.

Před rokem byl představen test kontroly astmatu, který vypracovali odborníci ČIPA  ve spolupráci s farmaceutickou společností GlaxoSmithKline. Test kontroly astmatu (TKA) - mezinárodní  standardizovaný písemný test,  umožňuje lékařům i pacientům rychlé vyhodnocení úrovně kontroly astmatu. Jeho opakované vyplnění dává možnost srovnání v čase a k případným úpravám léčby. TKA si mohou pacienti vyplnit v ordinaci, ale i v elektronické podobě na nově zrekonstruovaných webových stránkách www.testkontrolyastmatu.cz. Česká verze testu je umístěna také na mezinárodních stránkách www.asthmacontroltest.com. Zde si jej mohou vyplnit pacienti z více než 30 zemí světa. Údaje z těchto stránek poskytnou odborníkům cenné mezinárodní srovnání úrovně kontroly astmatu. Výsledky ročních zkušeností s používáním Testu kontroly astmatu jsou velmi dobré. Test kontroly astmatu významně zlepšuje spolupráci pacienta při léčbě jeho onemocnění.

 Prevalence astmatu v posledních letech vzrůstá zejména v dětské populaci. V průběhu letošního roku bude proto uvedena verze testu kontroly astmatu (TKA) také pro děti ve věku od čtyř do dvanácti let, protož polovina případů dětského astmatu začíná již v prvních pěti letech života. To je období, v němž se obtížně provádějí některá vyšetření. Autoři testu (prof. MUDr. V. Špičák, CSc.,) předpokládá, že test bude významným zdrojem informací v jednoduché komunikaci.

 Důležitou aktivitou, kterou ČIPA ke Světovému dni astmatu ve spolupráci s Evropskou federací asociací pacientů (EFA) organizuje, je mezinárodní konference Astma a alergie 2006. Koná se ve dnech 10.- 12. května. ČIPA a osloví také veřejnost. Od čtvrtka 11.5. do pátku 12.5. bude na Náměstí Míru v Praze  postaven stan, ve kterém si zájemci mohou dát provést zdarma spirometrické vyšetření, vyplnit si TKA a dozvědět se mnoho užitečných informací o astmatu. V pátek 12. května od 16 hodin proběhne v Národním domě na Vinohradech konference, na které se nejen novináři, ale také veřejnost budou moci seznámit s novinkami v léčbě astmatu.

Autor: zpracováno redakčně