Nové knihy

Vivian Weigert: Všechno o kojení


Kategorie: Nové knihy 
24.duben 2006
Z německého originálu : Kleine Stillbuch: Alles Wichtige auf einen Blick Přeložila Jana Pištorová Portál, 2006, vydání první, str. 159

Narození dítěte je velkým zázrakem života. Jedinečné okamžiky štěstí, které provázejí zejména první fázi vztahu mezi matkou a dítětem jsou realizovány také prvními dotykovými vjemy dítěte a matky při kojení. Kojení je pro dítě proto nejen  příjmem důležitých obranných látek a dokonalou výživou, ale také významnou vzájemnou komunikací s matkou, při které je posilován pocit bezpečí a jistoty dítěte.

Autorka podává aktuální informace o kojení, které považuje za jedinečný dar a plně si uvědomuje jeho nesmírný význam pro celý život dítěte.

Užitečné přípravy na kojení před porodem dítěte, zmínka o „praktických darech“ jsou podány velice vtipně a s nadhledem. Autorka dobře zachycuje „magickou první hodinu“ života novorozence a matky. Je-li děťátko po narození položeno matce na hruď, vede brzké sání vyvolané hormonálním působením k silným stahům dělohy, což podporuje vyloučení placenty a zabraňuje většímu krvácení matky.

Složení mateřského mléka, úloha kolostra, ale také odpovědi na otázky prvních i dalších dnů  objevující se téměř u každé matky, cenné informace od přiložení dítěte, poloh při kojení, rad, jak má dítě zůstat dlouho u prsu, o častosti kojení, o péči o prsa, včetně odstříkávání mléka a jeho uchovávání autorka podává srozumitelně a  věcně.

Všechny postřehy a rady v publikaci jsou podpořené autorčinými celoživotními zkušenostmi

 ( kojení dvou dětí, těhotenství v období kojení). Dobře je uvedeno kojení v průběhu jednotlivých měsíců, údobí  přikrmování (včetně jídelníčku), informace o vývoji dítěte a jeho váhových přírůstcích.. Autorka nezapomíná upozornit na vzácnou nesnášenlivost lepku (která se projevuje až po zařazení potraviny obsahující lepek!) ani na prevenci proti alergiím.

Závěrem publikace jsou uvedená rychlá řešení případných problémů, jejich logická vysvětlení včetně preventivních postupů ( např. při bolestivých bradavkách, zánětu prsu, otázka „spavého dítěte“ i neklidného dítěte). Kojení ve výjimečných situacích (císařský řez, vícečetný porod, předčasný porod)  tabulka obsahu živin, stopových prvků a vitaminů v mateřském mléce, včetně pomůcek ke kojení tvoří závěr publikace.

Ačkoliv autorka vychází z německého prostředí, předkládaná publikace dokumentuje, že problémy kojících matek jsou univerzální. Překladatelka ostatně vše převedla do prostředí českého (výrobky, kontakty a informace na www, apod.). Poskytované informace jsou podávány v souladu s požadavky WHO, ale především láskyplně a s plným pochopením a stávají se určitě výborným doplněním někdy až příliš strohých informací odborníků – dětských sester a pediatrů v poradnách.

Kniha si jistě své čtenářky nalezne a stane se jejich rádkyní a vítanou (možná i denní) podporou!

Autor: zpracováno redakčně