Dnešní strava

Konzumace ovoce a zeleniny snižuje riziko centrální mozkové příhody


Kategorie: Dnešní strava 
10.únor 2006
Doktor Feng J. He ze St. George's University v Londýně se svými kolegy zjistil, že konzumace ovoce a zeleniny snižuje riziko centrální mozkové příhody (mrtvice). Výsledky studie vědci uveřejnili v únorovém čísle časopisu The Lancet.

Podle současných doporučení by měli lidé konzumovat pět a více porcí ovoce a zeleniny denně. Vědci uvedli, že pokud by byla tato doporučení dodržována, úmrtnost na mrtvici by se  značně snížila. Do analýzy 8 studií bylo zahrnuto celkem 257 551 osob, jejichž jídelníček byl hodnocen po dobu 13 let. Během této doby došlo ve sledované skupině k celkem 4917 mozkovým mrtvicím.

 

Výsledky studie ukázaly, že s rostoucím počtem porcí ovoce zkonzumovaného za den klesalo riziko centrální mozkové příhody ( mrtvice). Tento účinek vědci vysvětlují bohatým obsahem sodíku, kyseliny listové a antioxidantů ( vitamín C, betakaroten, flavonoidy) v ovoci a zelenině.

 

Lancet. 2006;367:278-279, 320-326

 

Autor: MUDr. Sylva Šebková