Chřipka

WHO vyslala odborníky do Turecka


Kategorie: Chřipka 
09.leden 2006
Ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví Turecka vyslala Evropská kancelář Světové zdravotnické organizace(WHO) skupinu expertů – virologů, epidemiologů, veterinárních epidemiologů a infekcionistů - k posouzení situace nových případů úmrtí na onemocnění ptačí chřipkou. Odborníci navštívili Ankaru 6. ledna 2006.

Úkolem expertů je zjistit objektivně všechny okolnosti vzniku onemocnění, posoudit lidskou formu onemocnění, způsob nákazy a cestu dalšího šíření onemocnění mezi jednotlivými hlášenými případy hospitalizovaných nemocných.

 

Pozornost bude věnována podrobnému sběru všech dosažitelných klinických a epidemiologických údajů k posouzení agresivity viru a možnému zabránění dalšímu šíření mezi populací. Odborníci by rovněž chtěli posoudit a určit, jak přesně dochází k přenosu onemocnění mezi lidmi. Zjištění jsou nutná pro spolupráci také i s laboratořemi vzdálených teritorií.

Dr Marc Danzon, regionální ředitel WHO pro Evropu upozorňuje, že WHO je stále zneklidněna nově vzniklými případy onemocnění mezi lidmi, jejichž způsob přenosu není zcela objasněn a nelze účinně zamezit vzniku nových případů onemocnění lidí. Proto si take od mise odborníků v Turecku  slibuje zjištění nových poznatků, které by dopomohly k tomu, aby situace hrozící epidemie mohla být zcela pod kontrolou.

 

Kliničtí odborníci odebrali vzorky sputa hospitalizovaných pacientů, u kterých byl prokázán virus H5, a předali je znovu do laboratoří v Turecku  a do WHO spolupracujících center v Londýně kvůli přesné identifikaci viru H5N1. Během několika dní by měly být známy výsledky.

 
Vice informací

http://www.euro.who.int/flu

http://www.euro.who.int/eprise/main/WHO/Progs/INF/situation/20051101_1

http://www.who.int/csr/don/Handbook_influenza_pandemic_dec05.pdf

 

Autor: zpracováno redakčně