Lékařská poradna

Přepravujte své dítě v osobním automobilu bezpečně!


Kategorie: Cizojazyčné dotazy 
14.prosinec 2005
Každému z nás záleží na zdraví vlastních dětí, což by mělo mnohonásobně více platit, pokud s námi dítě cestuje v osobním automobilu. I při opatrné jízdě z naší strany existuje potenciální riziko, že někdo jiný poruší pravidla silničního provozu a dojde k dopravní nehodě. Uvědomme si toto riziko a vždy, i na krátkou vzdálenost přepravujme dítě pouze ve schválené autosedačce. Dítě v autosedačce má o 2/3 větší šanci, že při dopravní nehodě neutrpí vážné zraněn než dítě, které v autosedačce není.

Kam autosedačku v automobilu umístit? Zahraniční studie uvádějí, že nejbezpečnější místo pro přepravu dítěte je v autosedačce na zadním pravém sedadle. Pokud vezeme dítě na předním sedadle, nesmí být vybaveno aktivním airbagem. Pokud airbag nelze vypnout, dítě zde přepravovat nesmíte!

 

Autosedačky musí být schváleny a odpovídat normě EHK OSN R – 44 -03, která  garantuje, že autosedačka je bezpečná a dokáže dítě účinně ochránit. Bližší informace o typech autosedaček a rady jak správně přepravovat dítě v osobním automobilu naleznete na : http://www.ibesip.cz/cs/Detske_sedacky

 

Závěrem několik informací k bezpečné přepravě dítěte v osobním automobilu:

  1. Náraz při rychlosti 50 km/h bez dětské autosedačky odpovídá pádu z výšky 10 metrů, což odpovídá 3. poschodí budovy,
  2. Dítě nikdy nedržte v náručí – při nárazu ho nikdy neudržíte, ale naopak rozmačkáte tíhou Vašeho těla.
  3. Při rychlosti 50 km/h a hmotnosti dítěte 10 kg byste museli udržet ve svých rukou 300 kg,
  4. Bez odpovídající autosedačky nestačí dítě připoutat bezpečnostním pásem – ten může malé dítě zaškrtit.

 

Chodci a cyklisté

Zásadou u obou skupin je zejména za zimních dní otázka viditelnosti. Klíčové je: vidět a  být viděn! Proto je žádoucí (mělo by být samozřejmostí) používání retroreflexivních prvků a pestrého oblečení. Za tmy vidí řidič chodce v modrém oblečení na 18 metrů, v červeném oblečení na 24 metrů, ve žlutém na 37 metrů, v bílém na 55 metrů a při použití retroreflexivních materiálů na 200 metrů.!! Používání retroreflexivních prvků je proto důležité stejně pro chodce jako pro cyklisty.

 

U cyklistů nesmíme zapomenout na správné osvětlení jízdní kola – přední bílou odrazku, zadní červenou odrazku a oranžové odrazky na pedálech a paprscích kol a samozřejmě na cyklistickou přilbu. Ta dokáže předejít 80 % úrazů hlavy v případě pádu cyklisty z jízdního kola.

 

Zima je dobou sáňkování  - ujistěme se, že místo, kde si naše dítě hraje, je bezpečné a dojezd neústí na silnici! Ze hry a sportu se může stát tragédie.

Dle podkladů Ing. Jaroslava Hořína z Min. dopravy ČR

Autor: zpracováno redakčně