Bylinky

Zelený čaj jako prevence rakoviny?


Kategorie: Léčivé rostliny 
14.prosinec 2005
O tomto nápoji se říká, že je pomáhá svým pravidelným konzumentům snižovat tělesnou váhu a hladinu cholesterolu v krvi a celkově chránit jejich zdraví.

Když však dojde na nejčastěji citovanou vlastnost zeleného čaje, schopnost ničit rakovinné buňky, dosud provedené studie o ní přináší jen minimum důkazů. Vědci uvedli, že zelený čaj opravdu obsahuje polyfenoly, které jsou silnými antioxidanty a u zvířat brzdí růst rakovinných buněk. Při podobné studii u lidí byly však výsledky spíše rozporuplné.

Ve studii uveřejněné v roce 2001 v časopisu The New England Journal of Medicine, ve které bylo sledováno celkem 26311 dobrovolníků ze Severního Japonska po dobu 8 let, nebyla zjištěna žádná spojitost mezi konzumací zeleného čaje a výskytem nejčastějšího typu rakoviny v Japonsku, rakoviny žaludku.

Podobným výsledkem skončila i studie z roku 2004, zkoumající výskyt rakoviny prsu u 35004 japonských žen. Nicméně v jiné studie provedené v Los Angeles v roce 2003 byl nalezen signifikantně nižší výskyt rakoviny prsu u žen konzumujících zelený čaj.

Jak se zdá, z dosavadních studií nelze vyvodit jednoznačný závěr.

N.Y. Times on-line

 

Autor: MUDr. Sylva Šebková