Dnešní strava

Mléčné výrobky s vyšším obsahem tuku snižují riziko nádoru tlustého střeva


Kategorie: Dnešní strava 
09.prosinec 2005
Doktorka Susanna C. Larson se svými kolegy z Karolinska Institutu ve švédském Stockholmu zjistila, že častá konzumace mléčných výrobků s vyšším obsahem tuku snižuje riziko nádoru tlustého střeva. Výsledky studie byly uveřejněny v listopadovém čísle časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Do studie bylo zahrnuto celkem 60 000 žen ve věku od 40 do 76 let. U těchto žen bylo zkoumána spojitost mezi složením jejich jídelníčku a výskytem nádoru tlustého střeva.

 

Výsledky studie ukázaly, že ženy , které konzumovaly nejméně čtyři porce vysokotučných mléčných výrobků denně, měly o 41 % nižší riziko nádoru tlustého střeva ve srovnání se ženami, jejichž jídelníček obsahoval  méně než jednu porci těchto potravin.

 

Pokles rizika nádorového onemocnění byl nejvíce vyjádřen ve výskytu nádoru nejnižší části tlustého střeva. Nejnižší riziko nádoru tlustého střeva bylo spojeno s častou konzumací sýrů.

 

Am J Clin Nutr 2005;82:894-900.

 

Autor: MUDr. Sylva Šebková