Pohlavní choroby

Světový den boje proti AIDS


Kategorie: AIDS 
30.listopad 2005
V předvečer Světového dne boje proti AIDS, kterým je určen 1. prosinec, poskytli pracovníci organizací působících v České republice v boji proti AIDS/HIV, dále vedoucí Národní referenční laboratoře a Národního programu boje proti AIDS Státního zdravotního ústavu a ředitelka Liaison Officer WHO v České republice informace o současné situaci a výskytu HIV/AIDS v České republice i v evropském regionu.

Od roku 2002 výrazně vzrostl počet nových případů onemocnění HIV/AIDS ve 30 zemích evropského regionu, a to jak ve východní, tak v západní části.V evropském regionu jsou 2,2 miliony osob žijících s HIV. Nejzávažnější situace je ve východní Evropě a střední Asii. Ruská federace, Ukrajina a Estonsko jsou země s největší prevalencí HIV/AIDS v regionu. Podpora WHO zemím zasaženým touto epidemií stále roste. Pomáhá např. vyjednat nižší ceny léků, aby léčba byla přístupná více lidem. WHO rovněž usiluje o všeobecný přístup k prevenci a léčbě.

Více na: www.euro.who.int

 

V České republice je výskyt HIV/AIDS sledován od roku 1985.

Od té doby do 31. 10. 05 bylo identifikováno a registrováno 807 případů HIV, z toho klinicky nemocných 192, zemřelo 118 osob. Infikováno bylo 78,7 % mužů a 21,1 % žen, z nichž více než

6 % bylo zjištěno při rutinním vyšetření žen v graviditě.

V ČR se HIV přenáší nejčastěji sexuální cestou (85 % všech infikovaných,  z toho 52, 9 % homosexuálů, 31, 8 % heterosexuálů).

Dále 4, 5 % bylo HIV infikováno u injekčních uživatelů drog, 3 případy přenosu z infikované matky na dítě.

Od roku 1987 po povinném testování dárců krve nebyl v ČR registrován žádný případ přenosu po podání krve.

 

Od ledna 2005 do 31. 10. 05 bylo v ČR zjištěno 70 nových infekcí HIV, 6 nových případů onemocnění AIDS a 9 úmrtí.

Ačkoliv situace v ČR, zvláště v porovnání s ostatními zeměmi v oblasti šíření HIV/AIDS zůstává příznivou, potvrzuje se pozvolný roční nárůst nových HIV infekcí pozorovaný od roku 2003. Tato skutečnost proto nutí k bdělosti a zvyšování důrazu na preventivní aktivity.

 

Letos uplyne 10 let od založení Národní help line AIDS800 144 444 – kam je možné dovolat se ze všech míst České republiky zdarma. Vyškolení odborní poradci jsou k dispozici tazatelům od pondělí do čtvrtka od 13 do 18 hod. a v pátek od 13. do 16. hod.

 

Jedna z velkých akcí, která bude probíhat 1. 12. 2005, je informační a osvětová akce Červená stužka – pomoz i Ty v boji proti AIDS - s cílem připomenout veřejnosti existenci AIDS, poskytnout základní informace veřejnosti a získat finanční prostředky na provoz a aktivity Domu světla (sociálně-zdravotnického azylového zařízení pro HIV pozitivní a nemocné AIDS) a Společnosti pro plánování rodiny a sexuální výchovu. Prostředky se využívají pro přednáškovou a preventivní činnost, na bezplatné testování v Domě světla a další aktivity. Preventivní projekty pro mládež a dospělé jsou jednou z cest, jak zabránit šíření infekce. Další připravované akce a informace jsou uvedeny na:

www.rozkosbezrizika.cz

www.planovanirodiny.cz

www.klucicb.info

www.sweb.cz/D-kontakt

Autor: zpracováno redakčně