Terapie a prevence chřipky

Terapie


Kategorie: Terapie a prevence chřipky 
16.listopad 2005
Chřipka bez komplikací vyžaduje klid na lůžku a dostatek tekutin. Léčba je symptomatická, léky jsou jednosložkové nebo kombinované. U teplot a bolestí se podávají léky proti bolestem a teplotám (analgetika a antipyretika).

Charakter kašle vyžaduje často zprvu antitusika, léky tlumící dráždivý kašel, později expektorancia k usnadnění odkašlávání. Bolest v krku se tlumí antiseptiky (tablety, rozpustné vitaminové tablety, kloktadla). V podpůrné léčbě mají své nezastupitelné místo medicinální čaje, vitaminy i čerstvé ovoce. Rýma, která je doprovodným symptomem katarů dýchacích cest, se léčí nosními kapkami (dekongestivy), jichž je celá řada.

Specifické antivirové léky (oseltamivir aj.) se podávají u vysoce ohrožených jedinců nebo při pandemiích, pokud nebylo možné očkování.

Aplikace antibiotik je nutná jen při komplikacích, při běžném průběhu chřipky je neúčelná. Zásadně rozhoduje a provádí lékař.

Častý výskyt virových onemocnění v populaci bývá řešen mnohými nemocnými samoléčbou.

Ačkoliv onemocnění budí dojem běžné choroby, může náhlý zvrat u oslabeného jedince, starší osoby, imunosuprimovaného pacienta, diabetika nebo kardiaka končit fatálně.

Zanedbatelné nejsou ani vzájemné interakce některých léků běžně používaných při chřipkovém onemocnění.

Autor: zpracováno redakčně