Rakovina

Fotodynamická metoda při léčbě kožních nádorů


Kategorie: Rakovina 
23.říjen 2005
Kožní nádory patří k nejčastějším novotvarům, které se mnohem více objevují ve vyšším věku pacienta (zřídkakdy před 40. rokem života). Nejčetněji je mezi nimi zastoupen basaliom, který představuje téměř tři čtvrtiny všech nádorů kůže. Méně častější, zato rychleji rostoucí je spinaliom. Oba typy nádorů se vyskytují nejobvykleji na hlavě, krku, trupu a rukou, včasná terapie skýtá velkou naději na vyléčení.

Jedním z vyvolávajících faktorů vzniku basaliomů a spinaliomů je dlouhodobá expozice UV záření. Viditelná je zvláště u starých lidí, kteří většinu svého života pracovali na slunci (typicky např. zemědělci či námořníci)a mají častěji kožní nádory zejména na obličeji a hřbetech rukou, tedy na místech dlouhodobě vystavovaných slunečnímu záření. Nadměrné či dlouhodobé a opakované vystavování pokožky slunci může vyvolat růst novotvarů zejména u citlivých jedinců, tj. u osob s tzv. nízkým fototypem (typ člověka stanovený na základě míry jeho pigmentace, hl. světlé vlasy, modré oči). Na citlivé jedince působí i různé chemické látky, které jsou schopné vyvolat růst novotvarů.

 

Kožní nádory jsou různého vzhledu, dobře viditelné a zřídka bolestivé. Zásadou je, že čím kratší dobu zhoubný nádor v organismu roste, tím se snižuje pravděpodobnost, že se některé buňky uvolní a vycestují dál do těla. Léčebných možností je dnes několik: chirurgické odstranění nádoru, jeho ozáření, ošetření laserem, cytostatická léčba, ošetření tekutým dusíkem. V posledních letech se dostává do popředí i fotodynamická terapie, která se používá v případech, kde už nelze z různých důvodů přistoupit k chirurgickému řešení. Jedná se o cílenou neinvazivní léčbu založenou na aktivaci určité fotosenzibilizační látky viditelným (červeným) světlem. Tato fotosenzibilizační látka (jde o methylester kyseliny aminolevulové v krémovém základu – přípravek Metvix) dobře proniká kůží, takže v ošetřovaném ložisku je možné dosáhnout vysoké hladiny fotoaktivní varianty látky.  Následná aplikace světla vhodné vlnové délky na ošetřené místo vyvolá reakci, která selektivně zlikviduje nádorové buňky. Okolní zdravé buňky zůstávají díky Metvixu nepoškozeny. Místo se rychle a dobře hojí, má dobrý kosmetický efekt.

 

„Všechno se nemusí operovat,“ dodává k použití této šetrné neinvazivní metody prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc., přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK ve FN Královské Vinohrady v Praze, jednoho z předních pracovišt v ČR, kde se této metody léčby využívá. Spolu s ním seznámil v minulých dnech novináře se zásadami léčby fotodynamickou metodou doc. MUDr. Vladimír Vašků, CSc., přednosta I. dermatovenerologické kliniky LF MU ve FN U sv. Anny v Brně. 

 

 

Autor: Mgr. Dagmar Fousková