První pomoc

Pozor na hady (2.díl)


Kategorie: První pomoc 
12.srpen 2005
Uštknutí hadem většinou neohrozí dospělého zdravého člověka na životě. V ohrožení se však mohou ocitnout nemocní, děti a starší lidé.

Jak se léčí hadí uštknutí?

První pomoc

Uštknutí hadem patří mezi velmi nepříjemné zážitky, na které mnozí reagují strachem až hysterií. Proto je základem úspěchu uštknutého co nejrychleji uklidnit. Postiženou končetinu je třeba znehybnit, jako by byla zlomená. Přínosné může být brzké odsátí hadího jedu. Pomocí elastického obinadla je možné proximálně od místa uštknutí zpomalit tok mízy. Obinadlo by nemělo být utažené příliš těsně.

Základem je pacienta co možná nejdříve dopravit do nemocnice. Zde se ponechává na sledování po dobu nejméně 8 až 12 hodin.

Léčba v nemocnici

V nemocnici se pacient podrobně sleduje. Sledují se hlavně jeho základní životní funkce: krevní tlak, krevní puls, dech, močení event. další parametry. Jako prevence šoku se zahajuje infúze roztoky.

Je třeba důkladně vyčistit ránu, podat profylaxi tetanu, při bolestech analgetika. Někdy je třeba aplikovat i antibiotika. Sérum proti hadímu jedu se podává u pacientů v šokovém stavu, s rozsáhlými otoky a přítomností závažných příznaků z otravy hadím jedem.

Je třeba myslet na to, že vzhledem k tomu, že toto sérum obsahuje živočišné bílkoviny, může dojít po jeho podání k anafylaktické reakci. Proto je třeba mít při jeho podávání připravené léky k jejímu zvládnutí. Pozdní reakcí na podání séra může být tzv. sérová nemoc. Jejími příznaky jsou horečka, vyrážka na kůži, bolesti kloubů a svalů. Může k ní dojít až za 1 až 2 týdny po podání séra.

Autor: MUDr. Sylva Šebková