Děloha

Endometrióza (3. díl)


Kategorie: Děloha 
03.srpen 2005
Léky v léčbě endometriózy Endometrióza bohužel nemůže být zcela vyléčena. Naopak se se zvyšujícím věkem zhoršuje až do menopauzy. Nicméně existují léky, které snižují velikost narostlé sliznice a zmenšují bolestivost onemocnění.

Endometrióza bez příznaků nebo pouze s mírnými příznaky většinou nepotřebuje žádnou léčbu. Pacientky jsou pouze opakovaně vyšetřovány a jejich stav sledován. Tento postup je vhodný pro ženy, které mají problémy s plodností méně než 2 roky.

Pro nevýrazné příznaky endometriózy se při léčbě používají hormonální preparáty po dobu šesti měsíců. Tyto léky mohou zmenšit velikost endometria. Tyto hormonální léky také omezují množství krve při menstruaci a tak umožňuje okolním tkáním se uzdravit.

Tyto léky, bohužel, nebývají zcela úspěšné při léčbě neplodnosti způsobené endometriózou.

Chirurgie v léčbě endometriózy

Při těžších případech endometriózy lze zajizvení způsobené nemocí odstranit laparoskopicky. Následkem může být zlepšení bolestivých příznaků a někdy i ovlivnění neplodnosti. Další alternativou (zejména u žen po dětech) je odstranění dělohy a vaječníků.

Ovlivnění plodnosti

Většina žen s endometriózou může mít děti. Máte-li endometriózu, Vaše šance na otěhotnění záleží na závažnosti Vašeho stavu a jeho ovlivnitelnosti léčbou.

Autor: MUDr. Sylva Šebková