Prevence zubního kazu

Prevence zubního kazu u dětí (1. díl)


Kategorie: Prevence zubního kazu 
28.červen 2005
Co je to zubní kaz? Zubní kaz je onemocnění tvrdých zubních tkání. Jedná se o onemocnění infekční. Napadena bývá hlavně sklovina zubu, dále zubovina či zubní cement. Zubní kaz vzniká jako následek tzv. zubního povlaku. To je hromadění mikroorganismů dutiny ústní na povrchu zubu, jejichž hlavním zdrojem energie jsou cukry. Hromadění zubního povlaku je způsobeno nedostatečnou zubní hygienou.

Onemocnění se přenáší bakteriemi z úst dospělých (nejčastěji matky) do úst dítěte. To je důvod, proč není vhodné malé děti pusinkovat na pusu, olizovat jim dudlík či lžičku. Pomoc dospělých při čištění zubů je nutná alespoň do 7. roku věku, i nadále je však vhodný alespoň dohled. 

Čištění zubů 

Zuby se dětem čistí již od prvního prořezaného zoubku. Pro kojence existují speciální kartáčky, které jim dobře padnou do ručky. Pokud má dítě prořezané pouze řezáky, lze měkký zubní povlak odstraňovat kouskem gázy či bavlněné plenky.

Zuby je třeba čistit dvakrát denně, vždy po jídle. Po vyčištění zubů není vhodné již jíst, pít lze pouze vodu či neoslazený bylinkový či ovocný čaj. Černý čaj obsahuje pigmenty, proto je po vyčištění zubů již nevhodný.

Nejvhodnější cestou přívodu fluoru do zubních tkání je čistit zuby zubní pastou s fluorem. Fluor zabraňuje demineralizaci zubů ( rozpuštění a odvápnění skloviny v kyselém prostředí) a zároveň zuby remineralizuje ( narušenou sklovinu zpevňuje). Těmito mechanismy účinně působí proti vzniku zubního kazu.

Pro malé děti je vhodná zubní pasta s velmi nízkým obsahem fluoru. Pro děti od 3 do 6 let je vhodná zubní pasta s obsahem fluoru do 0,1 %. Pro děti starší šesti let by měl být obsah fluoru v pastě již vyšší, a to 0,2-0,3 %.

Pasta by u dětí do tří let měla být pouze v malém množství na povrchu kartáčku, do šesti let v množství odpovídajícím malému hrášku a u dětí nad šest let by měla pokrývat až polovinu kartáčku.

Autor: MUDr. Sylva Šebková