Astma

Autogenní trénink v léčbě astmatu


Kategorie: Astma 
02.červen 2005
Průduškové astma je chronické onemocnění, které vzniká na podkladě chronického zánětu průdušek. V jeho léčbě se uplatňuje mnoho skupin léčiv včetně kortikosteroidů a léků proti alergii. Jednou z možností ovlivnění zejména nastupující dušnosti při astmatickém záchvatu je autogenní trénink.

Autogenní trénink je relaxační technika, která pacientovi poskytuje možnost vlastním úsilím ovlivnit své onemocnění. Při tomto druhu tréninku dochází k odpoutání pozornosti od vlastních projevů nemoci.

 

Základním principem autogenního tréninku je relaxace a koncentrace. Pomocí relaxace nebo-li uvolnění svalstva lez navodit duševní klid a zároveň zharmonizovat činnost vnitřních orgánů. Koncentrace je bezvýhradné soustředění na určitou představu, která následně ovlivňuje celý organismus.

 

K základním cvičením patří nácvik pocitu tepla v končetinách, pocitu tíhy, nácvik vnímání klidného dechu, pravidelného tepu srdce, tepla v břiše a chladu na čele.

 

  1. Začátek nácviku

 

Leh v poloze na zádech, ruce podél těla, zavřené oči. Postupně uvolňujeme celé tělo až ke konečkům prstů. Poddáváme se pocitu „jsem zcela klidný“.

 

  1. Pocit tíhy

 

Začínáme s vyvoláváním pocitu tíhy v dominantní ruce (u praváků pravá, u leváků levá). V konečcích prstů se objevuje pocit tíhy nejprve v dlani, předloktí, v lokti a v paži ruky. Celá ruka je těžká. Následuje stejný postup u druhé ruky. Nakonec se soustředíme na „obě ruce jsou těžké“.  Stejný postup se opakuje na nohou, až je celé tělo „těžké“.

Autor: MUDr. Sylva Šebková