Výživa nastávajících matek
Výživa nastávajících matek (Tuky)
Tuky přijaté v potravě jsou
emulgovány ve střevě žlučovými kyselinami a následně štěpeny enzymy. Produkty
štěpení jsou pak resorbovány v tenkém střevě.
Velký význam v období
těhotenství mají mastné kyseliny pro výstavbu nervových struktur plodu, jeho
růst a správný vývoj a také po dobu kojení dítěte. U těhotných žen se každý den
ukládajív zárodečné a děložní tkáni asi 2,2 g esenciálních (nezbytných)
mastných kyselin. Výsledky studií ukázaly, že těhotenství žen, které během
gravidity užívaly rybí olej, bylo delší a porodní hmotnost dětí byla vyšší
v porovnání s ostatními ženami.
Také pro tvorbu a kvalitu
mateřského mléka je důležitá správná výživa matky. Strava kojící matky by měla
denně obsahovat asi 2 lžíce rostlinného oleje a 2-3krát týdně mořské
ryby.
Při nedostatečném příjmu
esenciálních mastných kyselin v potravě dochází ke snížení tělesné
výkonnosti, snížení obranyschopnosti organismu, k předčasným porodům a
nižší porodní váze novorozence. Nadměrný příjem tuků způsobuje obezitu, zvyšuje
hladinu cholesterolu v krvi a rizika onemocnění srdce a cév.
Doporučený denní příjem tuků v potravě je 25-30 %. Hlavním zdrojem by měly být rostlinné oleje, obilná a listová zelenina, drůbeží a rybí maso.